3 Грешки што го прават чајот опасен пијалок

loading...

Чајот не треба да се консумира по оброкот, секогаш треба да се пие пред да се јаде. Ја оневозможува апсорпцијата на железо, пиењето по јадење ја влошува состојбата на кожата, косата и ноктите, затоа  нутриционистите советуваат да се пие чај 40-50 минути по јадењето.

Пиењето јак чај предизвикува акумулација на флуор во коските, што предизвикува проблеми на забите и коските правејки ги премногу кршливи.Ако сте љубител на јак чај немојте да  пиете повеќе од 4 чаши дневно.

Многу луѓе мислат дека пиењето  чај пред спиење придонесува за поквалитетен сон, и често внимаваат да избегнуваат само кафе. Докторите велат дека чајот го возбудува нервниот систем па дури и ако заспиете по конзумација на чај, спиењето не е длабко, а наутро кога ќе се рабудите ќе се чувствувате уморно. Подобро е да се напите јогурт или кефир наместо чај.

Translate »