Сигмунд Фројд: Мажот е среќен со секоја жена се додека не ја засака

loading...

Прочитајте ги овие мудри забелешки на таткото на психоанализата и многу работи ќе ви станат јасни или барем ќе ги согледате од друга страна. Еве неколку тези на Сигмунд Фројд:

-Големината на вашиот идентитет се одредува со големината на проблемите кои можат да ве извадат од такт

-Мажот е среќен со секоја жена се додека не ја засака

-Пред да заклучите дека имате  депресија и ниска самодоверба, задолжително проверете да не сте опкружени со идиоти

-Се што правите во креветот е прекрасно и апсолутно исправно. Важно е  тоа да им се допаѓа и на двајцата

-Кучињата ги сакаат своите пријатели , а ги мразат непријателите, сосем спротивни се луѓето. Тие не се способни за чиста љубов и ја мешаат љубовта со омразата

-Неврозата е неспособност да го толерирате нејасното

-Колку е посовршен човекот од надвор толку крие повеќе демони во себе

-Прв знак на глупоста е целосното немање срам

-Децата се  вистински егоисти: силно ги чувствуваат своите потреби и  ги интересира само да ги задоволат

-Најранливи сме кога сакаме, а најнесреќни кога ја губиме љубовта

-Луѓето се поморални отколку што мислат, а многу понеморални отколку што можат да си претпостават

-Секој нормален човек, всушност, е само делумно нормален

-Ако сте му простиле на човек се, значи дека сте го отпишале засекогаш

-Времето поминато со мачки никогаше не е изгубено време

-Ние повеќе тежнееме кон тоа да ја избегнеме болката отколку да ја најдеме радоста

-Во моментот кога човек ќе почне да се сомнева во својата вредност,  тој станува болен

Translate »