Нутелата, храната за бебиња Хип и прашокот Ариел се со различен квалитет од оној во Германија

Вести од крајот на минатата недела ја возбудија Хрватска :Oмилениот крем Нутела во Хрватска не е ист како оној во Германија! Покажа анализата на квалитетот на производот направена од страна на хрватската европарламентарка Билјана Борзан (СДП) и Хрватската агенција за храна.

Студијата вклучува 26 производи од Хрватска и Германија, покрај Нутела значајни разлики во квалитетот се наоѓаат во четири производи: виршлите Вуди, храната за бебиња Хип, Данон Активиа пробиотик, Харибо гумените бомбони и прашок за перење Ариел.  Оваа студија, како и во претходните европски истражувања, го оправдува ставот на повеќе од 80 отсто од Хрватските граѓани кои мислат дека мултинационалниte компании ги третираат како граѓани од втор ред.

“Мојата работа е да се направи работата на Европската унија за луѓето, и овие резултати се голем придонес за решавање на овој проблем на ниво на Унијата”, рече Борзан која се залага за борбата против неетичкиот однос на  бизнис корпорациите, а тоа си го постави како една од примарните задачи за време на нејзиниот мандат во парламентот. Значи, не третираат како граѓани од втор ред. Но, што ако го заслуживме? Кој прв почна? Ние не знаеме за играта на “малите” и “големите”, во која имаме подреден, но, исто така, и не е во ред немањето одговорност за тоа. Таа вели дека вината е во нас самите и на колегите од Источна Европа.,, Кога ние се уште бевме  во поранешната држава, одредени стоки  се враќаа од извоз – главно зборот беше на вратена облека, која имаше некој незначителен дефект , а кај нас стана луксуз во локалните продавници.

Извор:Jutarni.hr

Translate »