Организиравме планетарен настан од непроценлива важност за Македонија

loading...

Разговор со Филип Поповски Генерален Секретар на Фудбалската Федерација на Македонија

  1. Помина скоро еден месец  од организацијата на Скопје Супер Купот 2017, кој од УЕФА беше оценет како најдобар досега. Како гледате на него од денешен аспек, колку сте задоволни од постигнатото?

Би било прескромно да кажам дека сум само задоволен од постигнатото. Ние, тука во Скопје, во Македонија организиравме планетарен настан на кој се одигра натпревар помеѓу најдобрите тимови во светот. Огромна благодарност до нашите колеги од Федерацијата и останатите партнери кои несебично две години со сета своја професионалност докажавме дека сме способни да одговориме на сите предизвици кои се бараат од нас. Ако кажам дека беше лесно, ќе излажам. Поминавме низ многу искуства и предизвици и успеавме да го доставиме навремено се тоа што се очекуваше. За сето тоа потврда е и благодарноста која ја добивме буквално од сите а особено од челниците на УЕФА и ФИФА. Самиот настан допринесе за надградба на нашето работење, размена на искуства, нешто што е од непроценлива важност за нашиот тим и нашата држава кога станува збор за организација на мега настани.

 

 

  1. ФФМ е една цела институција. Иако пошироката јавност Ве поврзува само со настапите на А репрезентацијата, Вие покривате многу повеќе. Кои се другите фокуси, и колку тие се подеднакво важни?

Ние како тим дејствуваме по однапред определени цели кои се вклучени во Стратегискиот план на ФФМ (2016-2026). Целиот тој план и целите се формирани од страна на фудбалското семејство и раководството на ФФМ. Можам да кажам дека сум задоволен од тоа како течат активностите а затоа говорат следните  индикатори зголемениот број на фудбалери, тренери, судии, подобрување на состојбата на стадиони , учество на европско првенство до 21 година, успех на меѓународно клубско ниво, подобрување на перформансот на А репрезентацијата и останaти активности, а годината сеуште не е завршена. Да не заборавам да споменам дека ние како социјално одговорна асоцијација дејствуваме и на други полиња, како што е соработката со здружението Мобилност, грижа за ранливи категории на граѓани, соработка со други училишта, организации на други полиња. Само да напоменам дека Центарот Петар Милошевски набрзо ќе стане првиот тренинг центар во Европа на кој ќе бидат инсталирани соларни фото волтаи за искористување на сончевата енерија и помалку трошење на електрична енергија како надоврзување на проектот за загревање и ладење преку постоeчките геотермални пумпи.

 

  1. Како ретко кога досега, гледаме периодов дека се вложува во развој на  фудбалската инфрастуктура во земјава, во работа со млади категории, во подигнување на стручното знаење на фудбалските работници. Резултати веќе има. Што да очекуваме?

Како што напоменав, се работи по однапред определени цели. Секако дека се вложува во фудбалската инфраструктура. Како последен пример е вложувањето во стадионот Младост во Струмица, на кој се играат квалификациски наптревари на А репрезентациите, а верувајте потребно е достигнување на високи критериуми. Тука се 10-те терени за тренинг во 10 општини, 4 стадиони како дел од Хет трик програмата на УЕФА. За жал, вложувањето во инфраструктурата единствено од страна на ФФМ не е доволно за брзи резултати. Затоа сакам да ги повикам сите да ни се придружат во подобрување на спортската инфраструктура, затоа што знаеме дека спортот е најголемиот амбасадор во светот. Паралелно се врши работа во млади категории, одиграни многу меѓународни натпревари, ФФМ академија во фудбал и изградба на сместувачки капацитет и грижа за најдобрите млади фудбалери во склоп на тренинг центарот на ФФМ, едукација и надградба на тренерите преку многу курсеви од реномирани предавачи. Континуирано вршиме и надградба и размена на знаења и со нашите партнери, општинските фудбалски сојузи и клубовите. Сите се добредојдени.

Резултатите не доаѓаат преку ноќ, потребно е трпение и напорна работа. Не велам дека понекогаш не грешиме, но тоа што можам да го ветам е дека продолжуваме и понатаму за доброто на фудбалот и спортот во државата.

  1. Во ФФМ постои јасна поделеност на обврските. Колку секој оддел има слобода и одговорност во реализацијата на задачите?

Како и во секоја професионална организација, во ФФМ постои организациска поставеност. Истата е поделена на два сектора, сектор фудбал и сектор поддршка и сите оддели како нивни сегменти дејствуваат по однапред определени цели, активности и работни задачи согласно стратегискиот план. Секој е добредојден да допринесе со нови идеи и размислување при решавање на одредени предизвици. Еднаш годишно вршиме заедничка ревизија на постигнатите годишни цели и преку извештај реферираме кон највисокиот орган на ФФМ, а тоа е Собранието. Се грижиме секој вработен да добие соодветна надградба преку разни едукации, јазични курсеви во земјата и надвор, а како индикатор ќе ја споменам обуката на УЕФА за спортски менаџмент која треба да се спроведе за нашите колеги на ниво на ФФМ во месец Октомври.

 

  1. Која е одговорноста на еден Генерален секретар.

Работењето како Генерален секретар го сметам за голема привилегија, но секако истото претставува и огромна одговорност. Јас сум одговорен за спроведување и извршување на сите активности на Генералниот секретаријат поврзани и неповрзани со стратешкиот план. Имам советодавна улога при работата на Собранието, Управниот одбор  како и постојаните и ад хок комисиите и другите статутарни тела и органи на ФФМ. Исто така како обврска е и грижата за законитоста, економичноста и целокупното материјално и финансиско работење на ФФМ.

 

  1. За кој клуб навива Филип Поповски, и дали покрај фудбалот сепка посебно некој друг спорт?

Мојот омилен клуб е Манчестер Јунаитед, за кој на голема среќа имав ретка можност да го гледам тука во мојот роден град заедно со другиот најголем тим, тимот на Реал Мадрид. Го гледам уште од формирањето на Премиер лигата во Англија во 90 тите и доста емотивно ги преживувам лошите резултати и затоа доста интересни коментари добивам од моите колеги кога истиот губи. Како човек кој го сака спортот, особено ги сакам и пратам ракометот и кошарката, особено нашите клубски и репрезентативните настапи.

SINGAPORE – DECEMBER 8: During the FIFA Executive Football Summit 2016 on December 8, 2016 in Singapore. (Photo by Edwin Koo-FIFA/FIFA via Getty Images)

 

Translate »