7 научно докажани причини зошто треба да го гушкате своето дете

loading...

Прегратките им помагаат на децата да бидат попаметни

За правилен развој на вашето мало дете, потребна е друга сензорна стимулација. Контакт со кожата или физички контакт, вклучувајќи прегратката. Тоа е еден од најважните типови на стимулација потребни за развој на здрав мозок и силно тело.  Со проучување на однесувањето на децата од домовите за сирачиња во Источна Европа, научниците дошле до заклучок дека дури и напуштените деца кои добиле дополнителна тактилна стимулација (допир) на секои 10 недели имале подобри резултати во развојните тестови отколку децата кои биле третирани дома на стандард начин со минимална интеракција.   Истражувањата, исто така, покажаа дека не сите видови на допири се подеднакво добри и корисни. Само допири кои тие ги прифаќаат како позитивен стимул,кој младиот мозок го бара за здрав развој.

 

 Прегратките им помагаат на децата да растат

Кога децата немаат физички контакт, нивното тело престанува да расте,и покрај нормалниот внес на храна. Ова дете страда од “неможноста да се развива”. Овој недостаток може да се поправи со евтини допири и прегратки.  Сослушувањето го стимулира формирањето на окситоцин познат како хормон на љубовта. Овој хормон има големо значење за нашето тело, го подобрува растот на детето, но само ако се  стимулара.   Истражувањата покажаа дека гушкањето може веднаш да ги зголеми нивоата на окситоцин. Кога нивото на овој хормон е зголемено, се зголемуваат нивоата на фактор на раст на инсулинот (IGF-1) и факторот на раст (NGF). Значи, докажано е дека прегратката помага бебето да се развива.

 Гушкањето помага децата да бидат здрави

Прегратките се здрави. Зголемените нивоа на окситоцин го зголемуваат имунолошкиот систем, ги намалуваат нивоата на тироидната жлезда во плазмата, што му помага да заздрави побрзо.

 Прегратката може да ги запре хистеричните напади на децата.

Гушкањето е добро за емоционалното здравје на детето. Ништо не може да ги смири хистеричните напади на малите деца побрзо од прегратка од мама.   Многу родители се грижат дека прегратката на дете кое има напад би значело награда за лошо однесување. Но тоа не е вистина.   Кога детето има напад на хистерија , тогаш детето е тврдоглаво,  ја губи контролата на емоциите и не може да се контролира. Преку прегратката, ќе му помогнете на вашето бебе да сесмири. Како што веќе рековме, гушкањето помага во стимулирање на хормонот на среќата и љубовта – окситоцинот, и го намалува стресот и неговите негативни ефекти.

 Прегратката помага да се развие отпорност кај децата.

При раѓањето, нервниот систем на детето не е доволно зрел за регулирање на големите емоции. Затоа мали деца имаат интензивни емоции и тешко е да престанат.   Стресот ослободува голема количина на кортизол во телото и мозокот. Ако ова се игнорира подолго време, токсичното ниво на стрес хормони ќе влијае на здравјето на детето, и физички и ментално. Истражувањата покажаа дека прекумерната експозиција на стрес хормон може да го загрози имунолошкиот систем на бебето и да влијае на меморијата и вербалната експресија подоцна во животот. Исто така, може да доведе до депресија кога детето ќе порасне.   Хормоните ослободуваат окситоцин и со тоа го намалуваат стресот и неговите негативни ефекти. Гушкањето им помага на децата да научат да ги регулираат своите емоции и да станат отпорни.

Среќните прегратки создаваат среќно дете.

Гушкањето го зголемува оптимизмот и самодовербата. Моќниот окситоцин прави децата да се чувствуваат сакани.

Гушкањето ви помага да се поврзете со децата.

Прегратката ја зголемува довербата, го намалуваат стравот и ги подобрува меѓучовечките односи. Гушкањето ја зајакнува врската помеѓу родителот и детето. Затоа, веднаш прегрнете  го вашето дете за да му ги дадете сите овие придобивки од гушкањето.

Translate »