Нобелова награда за мир за“ Меѓународната кампања за укинување на нуклеарното оружје (ИКАН)”

Нобелова награда за мир е доделена на “ Меѓународната кампања за укинување на нуклеарното оружје (ИКАН)”.  Признанието го добиja за нивните напори за постигнување договор за забрана на нуклеарното оружје, соопштија од Шведската академијата.

“Живееме во свет каде е се поголемо присуството на нуклеарниот арсенал”, истакна Берит Рејс-Андерсен, претсетдавач на Нобеловиот комитет. Во тој контекст таа ја спомена и Северна Кореја.

Translate »