Оценка на ОБСЕ/ОДИХР -Изборите професионално спроведени

loading...

Меѓународните набљудувачи локалните избори  генерално ги оценија како напредок во процесот на
демократизација на општеството.

Како и во првиот круг така и во вториот, се покажа дека расте довербата на гласачите во изборниот процес, истакнаа од ОБСЕ.
Што се однесува до забелешките и критиките на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ дека на денот на изборите имало нерегуларности и насилства, меѓународните набљудувачи посочија дека таквите наводи треба да се проследат до надлежните служби, односно полицијата,  која треба да ја утврди фактичката ситуација.

Translate »