Првите симптоми на рак препознајте ги на дланките

loading...


Дланките се еден од најчесто користените делови на телото. Со нив се ракуваме, работиме, креваме и спуштаме работи. Најчесто не се  грижиме доволно за нив. Погледнете ги добро и проверете дали на нив можете да ги видите првите знаци на канцер.

 Суви испукани дланки

Иако е сосема нормално  дланките да ни станат суви поради временските прилики или рачна работа, се случува во негата да не помагаат ниту креми ниту лосиони. Во тој случај, треба да посетите лекар. Сувата кожа на рацете, како промена на бојата може да укажува дека постои  посериозен проблем.

Отечени раце

Ракот е познат по тоа што прави промени низ телото, па ако забележите нешто чудно, треба веднаш да посетите лекар. Ако дланките  и рацете ви отекуваат,  веднаш побарајте стручна помош.

Болка во рацете

Ако поради некоја причина чувствувате болка во рацете, тоа може да биде еден од симптомите на рак. Канцерот предизвикува болка во различни органи, а тука спаѓаат и раце. Ракот на сосема различен дел од телото може да се манифестира преку болка во дланките.

 Други симптоми на рак

Рацете се само еден од можните симптоми. Ненадејното губење на тежината, засипнатост, постојан замор, надразнето и постојано кашлање, исто така, може да бидат знаци на рак.Translate »