Како да откриете дали вашиот мобилен телефон се прислушува

loading...

Кои  “симптоми” покажуваат дека  вашиот телефон се  прислушува? Постојат неколку индиректни знаци за тоа .  Еве на што треба да се обрне внимание, ако се сомневате дека ве прислушуваат:

1 . Кога батеријата на  телефонот  е жешка или топла, иако апаратото е во мирување или e блокиран – тоа зборува дека некој програм во позадина е активиран ;

2. Мобилниот телефон брзо ви се празни.  Ненадејниот пад на батеријата е поврзан со дополнителни  оптеретувања на хардверските ресурси предизвикано од некоја вирусна програма;

3.  Полнењето на телефонот и неговото целосно вклучување или исклучување бара повеќе време од вообичаеното.

4 . Трепкање на позадинското осветлување на екранот кога го вклучувате или исклучувате уредот – ова може да укаже на шпионска програма како и на дефект.

5 . Необични звуци за време на разговорите – најчесто има пулсирачки бучава, тоа е јасен знак за присуство на прислушување, но не секогаш се манифестира.

Translate »