Совети како да го поправите видот без наочари и операции

loading...

Ако не ги користите мускулите, тие атрофираат. Ова се основите на медицината. Така е и со очните мускули. Потребно е секојдневно да ги вежбате и ќе добиете резултати. Еве неколку мали вежби со помош на кои ќе го поправите вашиот вид.

 

  1.  Не ги напрегнувајте очите во текот на денот. Затворете ги неколку минути и уживајте во мирот на секои 2-3 часа.
2. Ако носите наочари, често вадете ги за да ги одморите очите

 

3. Масирајте ги очите со нежни кружни движења. Прстите движете ги од точката 1 до 6 , како шти е прикажано на сликата.

4. Кога се шетате во природа, обидете се да гледате во далечина , а не во вашите нозе или директно пред себе
5. Овие едноставни вежби правете ги секој ден
6.  Пијте сок од моркови, по можност секој ден
7.Кога очите ви се уморни, измијте ги со топла вода

 

 

 

8. Обидете се што е можно помалку да гледате во екранот на вашиот компјутер или телевизор

 

 

 

9. Обидете се да ја вежбате индијската Тратака вежба за очи.  Ова ќе помогне вашиот ум и очи да останат фокусирани.

 

 

Седнете наспроти објект поставен на отворено место (на пример ,свеќа). Фокусирајте го погледот кон предметот.Обидете се да не трепнувате. Затвоерет ги очите кога во вашата меморија ќе ви останат сите детали на  предметот во кој гледавте.
Translate »