Стигнаа првите снимки од ураганот со разорна моќ- Ирма

Ураганот Ирма, еден од најсилните атлантски бури во историјата, ги зафати во средата француските прекуморски острови на Сен Бартоломеј и францускииот холандски Свети Мартин каде донесе голема штета, а сега се заканува на Порторико, Хаити и Флорида. Ураганот е од категорија пет, што е највисока на скалата со која се мери интензитетот на ураганите, движејќи се во запад-северозапад со брзина од 22 километри на час.Центарот на невремето, е околу 50 километри во дијаметар, застана околу еден час и половина над Свети Вартоломеј, а потоа го погоди Свети Мартин. Уште силно го погодува брегот и поголемиот дел од брегот е поплавен, а ветрот дува на 360 км / ч. Материјалната штета е веќе висока, рече Аник Жирардин, францускиот министер за прекуморски територии, додавајќи дека има многу паднати покриви во областа и постои голема загриженост за двата острови, каде што околу 7.000 луѓе одбиле да се засолнат.

https://youtu.be/GQDkdAYt6nI
Translate »