Прогресивното оданочување e одложено за три години!

loading...

Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев вчера негираше какво било негово влијание врз одлуката за одложување на прогресивното оданочување. Тој рече дека станува збор за одлука на Министерството за финансии кое ги правело анализите кои, како што рече, тој ги видел на владината седница.

„Немав никакво влијание во носењето на оваа одлука“, тврди Анѓушев.

Тој одби да ги коментира и критиките од поранешниот министер за финансии Драган Тевдовски и неговиот советник Бранимир Јовановиќ во чие време се воведе прогресивното оданочување.

„Министерката добро знае дека ефектите од реформата се подобри отколку што се очекуваше. Впрочем, и самата кажа дека ‘товарот’ од прогресивниот данок го поднеле компаниите. Тоа, всушност, ѝ е болката. Затоа што и таа, исто како и вицепремиерот Анѓушев, во Владата дојдоа директно од раководството на најголемата стопанска комора во државата, што ни дава за право да се сомневаме дека и во Владата го застапуваат интересот на крупниот капитал, а не интересот на граѓаните“, напиша Јовановиќ во колумна за „Призма“.

Во петокот, министерката за финансии, Нина Ангеловска, соопшти дека прогресивното оданочување се става во мирување во следните 36 месеци и се враќа старото оданочување од 10 проценти за сите категории доход.  Одлуката ја образложи со резултатите од направената анализа, според која прогресивниот данок направил незначителен ефект врз подобрувањето на нееднаквоста, а некои од даночните обврзници одлучиле дел од доходот да го префрлат на други лица за да не го надминат прагот.

Потоа и премиерот Зоран Заев „призна“ дека прогресивниот данок не ги дал очекуваните резултати од причина што земјава е опкружена од земји каде што даноците се многу ниски и генерално имаат рамен данок.

„Да, направивме исчекор, почнавме, еве на крајот на годината сме и признаваме дека не ги донесе резултатите. Ова е само израз на чесно владеење, што ќе продолжи да го практикува оваа влада. Растот на персоналниот данок е повеќе од 14 проценти оваа година, но ова не се должи само на прогресивниот данок, туку поради тоа што имаме 54 илјади нови работни места. Тие плаќаат персонален данок поради тоа што платите растат, а расте и персоналниот данок за платите“, рече Заев.

Директорот на Фондот за иновации, Јован Деспотовски, во гостување на „Топ тема“ на Телма тврдеше дека одлуката за одложување на прогресивното оданочување не е популистичка, туку се базира на анализи направени во Министерството за финансии. Според Деспотовски, стандардот во државата не остава простор за многу левичарење.

„Интересот на граѓаните не може да се смета за популизам. Она што е денеска презентирано како пролонгирање на рокот се базира на анализи направени во Министерството за финансии. Левичарската политика во случајов апсолутно не е доведена во прашање. Не сум сигурен дека државава и нашиот животен стандард може да дозволат да левичариме многу. Одговорен политичар ќе каже дали има ефект или не од некоја мерка. Во делот на собирањето на средствата се работело како што треба, но промената е во делот на трошењето“,  истакна Деспотовски.

Според него, Владата е пријателски настроена кон домашната економија, а не е пробизнис ориентирана.

На крајот на работната недела, министерката за финансии Нина Ангеловска соопшти дека прогресивното оданочување се става во мирување во следните 36 месеци и се враќа старото од 10 проценти. Одлуката ја образложи со резултатите од направената анализа според која прогресивниот данок направил незначителен ефект врз подобрувањето на нееднаквоста, а некои од даночните обврзници одлучиле дел од доходот да го префрлат на други лица за да не го надминат прагот.

Ангеловска истакна дека значаен исчекор е и дека решението кое ќе стапи во сила од 2023 година ѝ е познато на јавноста уште отсега. (П.Р.)

Translate »