Северна Македонија, домаќин на третата меѓународна конференција за телекомуникации BalcanCom

Третата меѓународна конференција од областа на телекомуникациите, денеска официјално се отвори во Скопје. Оваа тридневна конференција годинава е на тема:

Read more

Одржана работилница за STEM, дизајн, критичко размислување и решавање проблеми со експерт од Австралија во соработка на Њуменс Бизнис Акцелератор и УНИЦЕФ

Во просториите на ЊуМенс Бизнис Акцелераторот, а во соработка со Канцеларијата на УНИЦЕФ – Скопје, се одржа работилница на тема:

Read more

Циркус кој наместо животни користи холограми: Глетката е спектакуларна, а тие се спасени од живот во кафези

Луѓето и понатаму уживаат во претставите, но на помодерен и похуман начин. Изгледа дека сè повеќе зоолошки градини го менуваат

Read more

Телеком ја претстави Price Hero, првата корисничка апликација со проширена реалност (Augmented Reality) во Македонија

Price Hero е новата апликација на Македонски Телеком која преку виртуелни и интерактивни информации ќе им помага на корисниците да

Read more

По 130 години килограмот заминува во историјата-планкова константа е новата мерка за маса

Последните 130 години килограмот како единица мерка бил дефиниран со физички цилиндар направен од легура на платина и иридиум, кој

Read more

Оптика VS бакар или како тенките оптички влакна пренесуваат податоци со брзина на светлината

Каблите со оптички влакна направија револуција во светот на мрежната комуникација уште од моментот кога се патентирани, пред речиси четири

Read more

Првпат во историјата дрон доставил бубрег за трансплантација: Минал пат од 5 километри, а имал и падобран

Првпат во историјата, на хирурзите во американска болница им бил доставен бубрег за трансплантација со дрон. Многумина гледаат огромен потенцијал

Read more
Translate »