Кровните градини можат да ја намалат температурата за 4 Целзиусови степени. Тие се иднината на урбаното живеење!

Во бетонската џунгла на раздвижените градови, може да се создаде зелена револуција, буквално со малку креативност. Кровните градини на покривите на зградите може да направат забележителна трансформација за време на летните горештини. Со малку труд може да се создаде освежувачка оаза среде урбаниот хаос. Со нивните извонредни придобивки и за животната средина и за урбаните жители, овој вид зелени површини го редефинираат концептот на одржливо урбано живеење.

Кровните градини се море од живописно зеленило кое ги крунисува покривите на големите згради. Со различни растенија, цвеќиња, па дури и мали дрвја кои ги красат овие покриви, тие внесуваат допир на убавината на природата во срцето на градовите, подобрувајќи ја и урбаната естетика.
Како што се зголемуваат температурите во густо населените градови, градините на покривот делуваат како природен разладувач, ублажувајќи ја неподносливата жештина. Овие зелени засолништа ја апсорбираат топлината и ја ослободуваат влагата преку евапотранспирација, со што значително се намалуваат температурите на околината. Студиите сугерираат дека градините на покривите можат да ги намалат температурите до 4°C, обезбедувајќи одмор од жешките летни горештини.
Загадувањето на воздухот е се поголем проблем во урбаните средини, што претставува ризик за јавното здравје. Градините на покривот делуваат како природни прочистувачи на воздухот. Овие зелени површини ги апсорбираат загадувачите во воздухот, вклучително и ПМ честичките, и ослободуваат кислород, ефикасно подобрувајќи го квалитетот на воздухот. Една градина на покривот со големина од 100 m² може да филтрира приближно 40 килограми ПМ честички годишно, придонесувајќи за почисти и поздрави урбани средини.

Бетонската џунгла е позната по својата какофонија на звуци. Сепак, градините на покривот даваат неочекувано решение – тие дејствуваат како звучно изолирани бариери, апсорбирајќи и дифузно аудио загадување од градската бучава. Дополнително, изолационите својства на овие зелени покриви помагаат да се регулираат внатрешните температури и ја намалуваат потребата од прекумерно ладење. Како резултат на тоа, потрошувачката на енергија е помала како и сметките за комунални услуги.
Покрај нивните еколошки придобивки, урбаните градини на покриви негуваат чувство на поврзаност во заедницата и ментална благосостојба. Овие зелени површини нудат спокојни места каде што жителите можат да се поврзат со природата и да се релаксираат. Од сесии за јога на покривот до проекти за градинарство во заедницата, овие градини ги зближуваат луѓето, поттикнуваат социјална интеракција и создаваат заедничко чувство на гордост во урбаната околина.


Имајќи ги сите овие бенефити од кровните градини на ум, флора-мисионерите од Градинарскиот центар ФОЈА од Скопје, преку иновативност и внесување новитети во областа на хортикултурата успеаја да го подигнат поставувањето на зелени кровни површини на уште повисоко ниво, а на тој начин оправдувајќи си го својот слоган – „Градинарство на висина“.
Имено, од неодамна, во хортикултурното уредување ФОЈА ги воведоа своите Sempervel инстант вегетативни модули, кои се наменети за брзо и лесно подигање на екстензивни и полу-интензивни кровни градини за приватни и јавни објекти.
Иновативноста на Sempervel модулите, која беше препознаена и поддржана од страна на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР), е во тоа што ги обединува во еден единствен процес сите три претходни фази на изведување на кровните градини, кои досега се практикувале одвоено. На тој начин, овие модули ги намалуваат средствата, времето и ресурсите за 30%.
Sempervel модулот е едноставен за монтажа и лесен за одржување. Отпорен е на екстремно ниски и високи температури и е изработен од материјал кој е отпорен на механички притисок, а се одликува со голема еластичност. Функционира како дренажно-акумулационен елемент, кој во долните мембрани е исполнет со вулканска лава. Во погорните слоеви е исполнет со специјален супстрат и е со засадени неколку видови на зимзелени, нискорастечки, повеќегодишни растенија (перени-покривачи), кои не бараат голема грижа и издржуваат екстремни климатски влијанија.
Поради модерните и иновативни својства, Sempervel може да придонесе кон масовно, брзо и економично озеленување на нашите градови, на тој начин правејќи ја иднината на хортикултурното уредување и живеење, во чии благодати ќе уживаме сите. Лек за изгор летата во градот има, на нас останува да почнеме да превземеме нешто околу тоа!

Translate »