ВМРО-ДПМНЕ поднесе 35 000 амандмани

loading...

Собранието на Република Македонија утре треба да ја почне 32. седница на која на дневен ред е Законот за употреба на јазиците, во трето читање, со кој се унапредува употребата на албанскиот јазик, а кој беше вратен од страна на претседателот Ѓорге Иванов без потпишан указ и со бројни укажувања.

Седницата за овој закон претседателот на Собранието Талат Џафери ја закажа во предидениот рок и го стави на повторно гласање. За законот се поднесени рекордни над 32.000 амандмани од страна на опозициската ВМРО-ДПМНЕ. Толкав број амандмани досега не се поднесени за ниту еден закон во Собранието.

Оптимистички најрано до септември ќе се расправа за речиси 35 000 амандмани поднесе ВМРО-ДПМНЕ за Законот за употреба на јазиците.

Translate »