Бомбици со компир и кашкавал

Направете вкусен ручек со компир и кашкавал. Овие бомбици се топат во уста, заситуваат, а имаат богат вкус.

Еве го рецептот:

СОСТОЈКИ:

  • 300 гр компир варен
  • 2 јајца
  • 100 гр брашно
  • 2 лажици врело млеко
  • 150 гр пармезан
  • 2 јајца за поховање
  • презла
  • магдонос
  • масло за пржење

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

  1. Сварениот компир кој е претходно излупен се пасира уште додека е топол, а потоа во смесата се додаваат и јајцата, брашното, млекото и пармезанот.
  2. Се соединува убаво, па со рака се формираат топчиња, односно бомбици.
  3. Секое топче од сите страни убаво поминете го во сад со јајце, сад со презла, а по вкус и во сад со ситно сецкан магдонос.
  4. Се пржат во сад со загреано масло додека да заруменат.
  5. Ставете ги на салфета да ја впијат маснотијата, па послужете.

Пријатно јадење!Gotvi.mk

 

 

Translate »