Имаат осум нозе и се хранат со масни мртви клетки на кожата. И во моментов се на вашето лице. Станува збор за еден тип на гниди (lat. Dermatophagoides pteronyssinus) или домашна прашина. „Домаќини сме“ на многу микроорганизми, но дали сте се запрашале на сѐ суштества сме “дом”?

Овие суштества се со големина од третина од милиметар, а можат да се најдат на нашата трепки, веѓи, во коренот на косата, но исто така и на влакната кои ги покриваат брадавиците и гениталиите.

Меѓутоа, ако дојде до намалување на имунитетот, промена на квалитетот на кожата, зголемување на бројот на жлезди, некои автоимуни или малигни заболувања, се трансформираат во непријатели т.е. опасни паразити кои можат да предизвикаат тешки воспаленија на кожата, обично на лицето и очните капаци.

Во текот на денот, тие главно остануваат мирни, но излегуваат ноќе на површината на кожата, каде што се наоѓаат мажјаците. Животниот век на Demodex е неколку недели. Крвасите (грињите) не поднесуваат дневна светлина, па по површината на кожата се движат ноќе околу еден сантиметар на час.

Интересно е и тоа дека Demodex во своето тело има паразити (Bacillus oleronius), кој се ослободува кога грината ќе умре и може да предизвика сериозна иритација на кожата, а терапијата е прилично агресивни, а во случај на посилна иритации треба да се применуваат благи и благотворно неутрални креми.

Како што бројот на Demodex-от на нашата кожа со возраста се зголемува, ни останува само да ја прифатиме оваа симбиоза во надеж дека „кираџиите ќе бидат помирни.”