Доха доби улици во сина боја, со цел борба против екстремните температури

loading...

Доха добива улици во сина боја. 

Катар почнува да реализира експериментален проект за боење на улиците во сина боја во центарот на Доха. Пилот проектот е за борбата против екстремните горештини.

„Температурата на темниот асфалт е 20 степени Целзиусови повисока од вистинската температура, бидејќи црната боја привлекува и зрачи топлина“, вели градскиот инженер на Доха, Саад Ел Досери, пренесува катарска „Раја“.

Боењето на асфалтот ќе помогне температурата да се намали за 15 до 20 степени, но и да се зголеми животниот век на премазот.

Засега се обоени централните улици каде температурата поради недостаток на дрвја може да се искачи и до 50 степени Целзиусови.

Translate »