Петте „суперхрани“ кои треба да се јадат по 40-тите години

Научниците докажаа дека одредени групи на храна можат да го забават процесот на стареење и да го намалат ризикот од развој на разни болести. Во текот на истражувањето, диететичарите открија дека најопасната возраст за машките и женските фигури е 40-тата година. Преминувајќи ја границата на 40-тите години, треба да посветиме внимание на менито за исхрана.

Денес ќе зборуваме за пет „суперхрани“, што е важно да се вклучат во нашето мени по 40-тата година. Ова ќе му помогне на организмот да се бори со стареењето и да остане здрав, активен и тенок.

1. Ореви

Научниците велат дека оревите го намалуваат ризикот од развој на рак на дојка и остеопорозата. За мажите, оревот е неопходен бидејќи неговата употреба го намалува ризикот од простатитис и позитивно влијае на репродуктивниот систем кај мажите.

Покрај тоа, редовната употреба на оревот има позитивен ефект врз здравјето на коските. Оваа намирница го подобрува функционирањето на мозокот, гастроинтестиналниот тракт, црниот дроб, бубрезите и го нормализира метаболизамот.

2. Боровинки

Ова е моќен антиоксидант. Помага да се справите со предвременото стареење, ја подобрува состојбата на кожата и го намалува ризикот од срцеви заболувања. Ја подобрува меморијата.

Според истражувачите, боровинката ја стимулира активноста на мозокот во зрелоста и го подобрува видот.

3. Брокула

Тие се извор на влакна, фолна киселина, витамини Ц и А и калциум. Претходно, научниците откриле дека овој зеленчук го потиснува воспалението на тенкото црево и ја намалува инциденцата на рак. Особено е докажано дека брокулите ја заштитуваат слузокожата на цревата, помагаат за зајакнување на имунолошкиот систем и го одржуваат балансот на цревната флора.

4. Авокадо

Авокадото е главен тренд во исхраната во последниве години. Тоа не содржи само јаглени хидрати, туку и голема количина корисни масти. Резултатите од различни научни истражувања сведочат дека редовната консумација на авокадо го намалува вишокот килограми, спречува различни болести на очите и го намалува нивото на лошиот холестерол. Исто така, помага во борбата со предвремено стареење.

5. Спанаќ

Спанаќот е „суперхрана“ која треба да се јаде редовно. Особено по 40-годишна возраст. Тој е моќен антиоксидант, има анти-воспалителни својства и содржи вистинско богатство на витамини.

Благодарение на употребата на спанаќот ќе ги задржите вашите очи и коски здрави. Ќе спречите разни видови на рак и воспалителни заболувања, вклучувајќи го и артритисот.

Факт е дека со исхрана не секогаш можеме да ги внесеме сите неопходни витамини и минерали, и затоа нутриционистите препорачуваат природни додатоци во исхраната..еден од нив секако е спирулината која кај нас ја има во апчиња во Натура терапи.

Translate »