Растение кое ги уништува сите токсини во вашиот дом! Природен прочистувач на воздух, идеално за мали станови

Сансеверија, позната и како „свекрвин јазик“ или „змиско растение“, е популарно домашно растение поради неговата цврстина и минималните барања за одржување. Еве неколку совети како да одгледувате сансеверија и зошто е корисно да ја имате дома.

Сансеверијата може да расте во различни услови на светлина, од слаба до силна директна светлина.

Сансеверија

Светла соба со индиректна светлина ѝ одговара најдобро. Сансеверијата не сака премногу вода, па затоа е идеално да ја полевате само кога горниот слој на почвата ќе се исуши. Во зима, намалете го наводнувањето бидејќи растението во тој период мирува.

Внимавајте да не оставите вода во садот под саксијата за да спречите гниење на коренот.

Користете добро исцедена почва. Мешавината од кактуси е одличен избор бидејќи овозможува вишокот на вода брзо да се исцеди. Сансеверија е погодна за собна температура помеѓу 18-27°C, не треба да ја држите под 10°C.

Ова растение добро поднесува сув воздух, па затоа е идеално за внатрешни простори.

Потхранете го еднаш месечно во текот на пролетта и летото. Не му треба хранење во зима.

Природен прочистувач на воздухот
Сансеверија е позната по својата способност да го прочистува воздухот. Ги отстранува токсините како формалдехид, бензен и трихлоретилен од воздухот, што го подобрува квалитетот на воздухот во вашиот дом.

Лесно за одржување
Идеално е за почетници и за оние кои немаат многу време да се грижат за растенијата. Сансеверија бара минимално наводнување и може да преживее во различни услови на светлина.

Естетика
Исправени листови во различни бои и дезени, што го прави атрактивен додаток на дизајнот на ентериер.

Долговечност
Сансеверија е многу долговечно растение. Може да трае со години со минимална грижа.

Отпорност на штетници
Ретко има проблем со штетници, што уште повеќе го олеснува одржувањето.

Сансеверија е разноврсно и отпорно растение кое не само што го разубавува вашиот дом, туку и го подобрува квалитетот на воздухот, што придонесува за поздрава животна средина.

Translate »