Лудите новогодишни забави на Тито

loading...

Нова година, како југословенски празник беше битен елемент на колективниот над национален идентитет во процесот на креирањето на новиот човек на социјализмот и во создавањето на чувството на припадност на една заедница на сите жители на Југославија, без разлика на нивната верска и национална припадност.

 Нејзиното прославување играло голема улога во потиснувањето на славењето,,Божиќ,, , па со тек на време станува прв народен празник.

Тито посебно внимание обрнувал на прославувањето на Нова година, често организирал свечени прослави во потесниот круг, семејството, најблиските соработници, пријателите, но присуствувал и на масовните јавни славења

 

 

 

 

 

Translate »