5 работи кои најчесто ги сонуваме, покажуваат што не мачи

loading...

Соништата отсекогаш го фасцинирале човештвото, а човекот отсекогаш се обидувал да интерпретира и да открие што му  кажуваaт неговите соништа. Од медицинска гледна точка, соништата се создаваат во фазата на РЕМ и се резултат на извонредни активности и празнење на функциите на мозокот, додека пак со различни психолошки објаснувања се занимаваше  и Сигмунд Фројд  во историјата. Тој ги толкува соништата како наша потсвест која испливува во сонот, а била потисната.   Постојат некои соништа што често се случуваат, а резултатот е она што често го гледаме или доживуваме, или соништа што имаат силна симболика, а се резултат на некои од нашите стравови кои се потсвесно задушени.  

1.Заби

Соништата со забите се најчестите соништа за кои сонуваме. Тие можат да се менуваат, и најчесто тие се расипан заб, заб кој е болен, крварење или избледување. Ние ретко сонуваме за бели и здрави заби. Се верува дека забот од соништата во таа смисла може да не симболизира нас, односно нашата моќ и самодоверба што би можеле да ја загубиме во тој момент или ја немаме доволно. На сличен начин, според народните верувања, таков сон се толкува како можна загуба или болест на соседот, па затоа обично се  будиме од таков сон.

2. Вода

Водата, исто така, често се сонува. Тоа има многу силна симболика , ако сметаме дека е јасно, заматено, брзо или мирно, длабоко или плитко. Ние можеме да се сонуваме себеси како што пливаме во ладна вода или како да нуркаме во длабочина.

Сè на сè, водата не е толку позитивно симболична, што и да е. Обично тоа се однесува на нас самите и на нашата емоционална состојба, на сегашните чувства и на нешто што во моментов го доживуваме.

3.Смрт на некој близок

 

Една од најчестите соништа е смртта на некој близок – татко, мајка, баба, дете, брат, сестра, пријател. Овие соништа се многу вознемирувачки и едноставно сме благодарни дека сето ова е само сон откако ќе се разбудиме со крик и испотени пот. Сепак, како што си помислил на крајот, таков сон значи токму спротивното – дека лицето кое легнало мртво, ти кажува колку е добро, дека го чека  успех, долг живот и добро здравје.

4.Пад од височина или скали

Многу чести соништа се оние во кои ги гледате скалите кои исчезнуваат, така што немате каде, кружни скали, недостаток на скали треба да го прескокнете или недостаток на огради. Висината, падот на висината, распаѓањето на лифтот, исто така често се дел од нашиот сон. Се верува дека таквите соништа укажуваат на големата турбуленција што се случува во самиот човек, неговиот емотивен бум, неодлучноста на човекот, борбата со себе. Тие се предупредување на човек кој треба да излезе со решение за неговата моментална состојба и да го врати својот живот на нормален и правилен начин.

5.Губење на моќта за говорење

И ова е многу чест сон. Понекогаш во сонот сакате да кажете нешто, но не можете. Некој е повреден, а не успевате да викате за помош. Гласот се губи кога најмногу ви е потребен. Размислете добро што не е во ред со вас, можеби имате проблем со самодовербата.


 

 

Translate »