Најновите истражувања покажуваат дека кафето го продолжува животот

Според студијата, која опфаќа половина милион возрасни Британци, тие кои пијат кафе имаат помал ризик од умирање за разлика од тие што не пијат кафе.

Дури и оние кои пијат осум шојли кафе дневно забележале позитивни изгледи во однос на долговечноста. Кафето содржи повеќе од 1.000 состојки кои може да го објаснат тој резултат, вклучувајќи антиоксиданси кои ги штитат клетките.

Подобрувањето на долговечноста е забележано и со инстант кафе, мелено кафе, како и со кафе без кофеин, а студијата повторува и потврдува резултати од претходни истржувања.

af

Translate »