ВМРО-ДПМНЕ:Владата не спроведе ниту една мерка за заштита на животната средина

Владата нема спроведено ниту една мерка за заштита на животната средина во изминатите три ипол месеци од нејзиното владеење, обвини денеска на прес-конференција, Андон Чибишев од ВМРО-ДПМНЕ.

Тој додаде дека „Македонија се соочува со значајни проблеми во однос на здравјето на граѓаните заради загадувањето на амбиенталниот воздух и животната средина, а владата не презела ништо“.

– Потребно е забрзување на процесот со гасификација на државата. Потребно е да се спроведат активните мерки кои владата на ВМРО-ДПМНЕ ги донесе, а тоа е замена на печките на дрва со печки на пелети, министрите и функционерите од Социјал-демократскиот сојуз малку повеќе да го популаризираат возењето на велосипеди. Потребно е и спроведување на мерката која што владата на ВМРО-ДПМНЕ ја донесе, а тоа е да се стимулира купувањето и употребата на електрични автомобили и инсталирање системи за возење на природен гас – додаде Чибишев.

Мета.мк

Translate »