Највалкано е околу наплатните рампи, државата ги собира парите, ,,Не биди ѓубре“ им го чисти ѓубрето!

loading...

И покрај сите апели и критики за сметка на државните институции задолжени за одржување на јавната хигиена, подигање на сметот, чистење на ѓубрето, неказнување на несовесните граѓани и воспоставување на одржлив систем, ѓубрето од јавните површини си стои со години, а само волонтери и граѓански активисти го чистат.

Вчера активистите на ,,Не биди ѓубре“, заедно со Ирена Ристиќ, чистеа околу една наплатна рампа, кон Тетово.

Проблем со критериумите на надлежните, излажале дека е исчистено!

Граѓанските активисти и волонтери собраа десетици црни вреќи ѓубре, кое таму стои со години. И покрај жестоките апели и молбите на освестената граѓанска јавност, раководството на ,,Македонија пат“ да преземе нешто и да ги исчисти јавните површини околу автопатиштата и наплатните рампи, нема ништо од тоа.

Се случува еколошка катастрофа околу наплатните рампи, паркинг стојалиштата и покрај сообраќајниците, но сите апели и критики се залудни.

Исчистено ѓубрето до несовесните возачи и продавачи на овошје
Вредните волонтери во борба со невоспитаните продавачи на овошје ги чистат нивните остатоци
Се чистеше меѓу коловозните ленти од автопатот
Намерно со вреќи да истураш ѓубре, не можеш да направиш вакав депонија сред автопат

Несфатливо е како владејачаката гарнитура не успева да најде решение за оваа катастрофална состојба на планот на поведение на граѓаните и нехигиена на јавните површини. Ниту еден функционер, раководител или директор не е разрешен за својата неспосбност, неработење и неажурност.

Потребна е чистка од горе до долу во раководните структури кои не се кадарни да си ја завршат работата за која се поставени и платени.

Навистина е премногу. Доста веќе со толерирање на неспособните!

ако.мк

Translate »