Прво училиште во светот изградено од амбалажен отпад

loading...

Мајк Рејнолдс е архитект кој ѝ дава нова дефиниција на „зелената“ архитектура со неговите одржливи градби. 

vo-argentina-se-otvori-prvoto-odrzhlivo-uchilishte-napraveno-od-otpad-i-avtomobilski-gumi-01.jpg.jpg

Целта на неговиот проект „Earthship“ е да се обиде да ги всади принципите на зелената архитектура во следните генерации. Еден од неговите последни проекти е изградбата на зелено основно училиште.

Градбата била направена од рециклирани материјали. Сместена во Буенос Аирес, градбата ќе биде користена и од Рејнолдс со цел да го сподели своето знаење на следната генерација.

vo-argentina-se-otvori-prvoto-odrzhlivo-uchilishte-napraveno-od-otpad-i-avtomobilski-gumi-01.jpg

Рејнолдс соработувал со организацијата Una Escuela Sustentable која го дели неговото мислење. Од организацијата сакале да почнат со изградба на одржливи јавни училишта во латино-американските држави.

Засега, Рејнолдс има конструирано едно училиште во далечната област позната како Мар Чикита, во близина на Буенос Аирес. Тој соработувал со ученици од целиот свет, разговарал со нив и им покажувал како ги користи неговите методи, дизајни и уникатна филозофија.

vo-argentina-se-otvori-prvoto-odrzhlivo-uchilishte-napraveno-od-otpad-i-avtomobilski-gumi-02.jpg

Ова не е првото дело на Рејнолдс. Претходно работел во Ургувај каде што изградил уште едно вакво училиште.

Градбата во Мар Чикита ги користи основните принципи на Рејнолдс – употреба на рециклирани материјали, соларно или термално греење или ладење, собирање вода и правилно справување со канализацијата. Училиштето има и дел за производство на храна.

vo-argentina-se-otvori-prvoto-odrzhlivo-uchilishte-napraveno-od-otpad-i-avtomobilski-gumi-03.jpg
vo-argentina-se-otvori-prvoto-odrzhlivo-uchilishte-napraveno-od-otpad-i-avtomobilski-gumi-04.jpg
vo-argentina-se-otvori-prvoto-odrzhlivo-uchilishte-napraveno-od-otpad-i-avtomobilski-gumi-05.jpg
vo-argentina-se-otvori-prvoto-odrzhlivo-uchilishte-napraveno-od-otpad-i-avtomobilski-gumi-06.jpg
vo-argentina-se-otvori-prvoto-odrzhlivo-uchilishte-napraveno-od-otpad-i-avtomobilski-gumi-07.jpg
vo-argentina-se-otvori-prvoto-odrzhlivo-uchilishte-napraveno-od-otpad-i-avtomobilski-gumi-08.jpg
vo-argentina-se-otvori-prvoto-odrzhlivo-uchilishte-napraveno-od-otpad-i-avtomobilski-gumi-09.jpg
Translate »