ШОКАНТНО ОТКРИТИЕ: НЕЧИСТИОТ ВОЗДУХ ГО ОШТЕТУВА МОЗОКОТ!

loading...

издув

Минијатурни честички можат да доведат до болест, велат експертитеМали честички од  загадувањето биле откриени во примероци од мозочното ткиво, покажува истражувањето, цитирано од БиБиСи.Истражувачите го опишуваат откритието како ужасно шокантно, бидејќи тоа води да голем број прашања за ризиците по здравјето со  загадувањето на воздухот.Досега многу студии се концентрира на влијанието на загадениот воздух врз белите дробови и срцето. Последното истражување сепак е прв доказ дека минијатурни честички магнетит може да навлезат во мозокот, соопшти БНР.  Можеме да спознаеме  дека во мозокот има милиони од овие магнетни честички загадувањето. Во еден грам мозочното ткиво има милиони такви честички, а тоа се и еден милион можности тие да нанесат штета на клетките во мозокот, објасни професор Барбара Мер од Универзитетот во Ланкастер.Честичките со железен оксид можат да бидат токсични и да придонесуваат за болести на болеста Алцхајмеровата, но за тоа допрва треба да бидат собрани докази, додаваат експертите.  Претходно оваа година Светската здравствена организација предупреди дека загадувањето на воздухот доведува до прерана смрт на три милиони луѓе секоја година.

Translate »