Пендаровски за „Пресе“: И името на државата го сменивме заради ЕУ -тоа не го направила досега ниту една држава

loading...

Во интервју за австрискиот весник ,,Пресе“, македонскиот претседател, Стево Пендаровски ја предупредува ЕУ дека за никого нема да биде добро ако не го добиеме ветениот датум за преговори.

,,И името на државата го сменивме заради тоа. Тоа не го направила досега ниту една држава“-изјавил Пендаровски за ,,Пресе“.

,,Не се надеваме на сигнал, очекуваме одлука. Во текот на изминатата година и пол, испорачавме сè што треба. Граѓаните не прашуваа зошто мораме да го смениме името на нашата држава. Нашиот одговор беше-за да станеме членка на ЕУ. Исполнивеме што се бараше од нас досега. Сега граѓаните прашуваат зошто доаѓа до одложување“-изјавил Пендаровски за  ,,Пресе“.

Неколку часови пред денешниот министерски состанок во Луксембург, официјален Париз не ја открива својата позиција во однос на почетокот на преговорите за членството на Северна Македонија во ЕУ. Франција е против датум за Северна Македонија и Албанија, бидејќи прво бара промени внатре во Унијата. Поголемиот дел од земјите членки даваат поддршка на Северна Македонија за отпочнување на преговорите.

Translate »