Скопје и Гостивар меѓу најзагадените градови во светот

loading...

Денес повторно е зголемено загадувањето во Скопје и околината. Главниот град на нашата земја се најде во топ 10 најзагадени градови со Светот, или поточно на 9-то место.

Најзагадено е во Центар 152ПМ 10 честички, Лисиче со  147 кај Ректорат 144 ПМ 10 честички.


Концентрацијата на опасните ПМ10 честички во воздухот и на подрачјето на Гостивар е над дозволените граници. Градот се наоѓа во црвена фаза на загаденост од 16 часот вчера, кога беа измерени 170 микрограми на метар кубен, а во моментов е 182. Моментално Гостивар е на трето место по загаденост во земјава.

Translate »