Градежно чудо во Каталонија: Величенствен средновековен град изграден на карпи

На одредени места карапата е широка за да собери само две куќи.

Кастелфолит де ла Рока е едно од најживописните села во Каталонија.

Ова мало урбано подрачје е опколено со реките Флувија и Торонел, меѓу кои се наоѓаат колеми карпи на кои е изграден градот.

Овој град се наоѓа на тесен појас од базалтна карпа, кој се издига на висина од 50 метри, долг еден километар. На некои места, карпата е толку широка што на неа можат да се сместат само две куќи.

Со површина од помалку од еден квадратен километар, Кастелфолит де ла Рока е едно од најмалите села во Шпанија.

Погледот на црквата и куќите високо на работ на базалтската карпа стана една од најфотографираните и најпопуларните сцени во овој регион.

Од едната страна на карпата има стара црква, Сан Салвадор, која датира од 13 век.

Извор Марикуле.мк

Translate »