„Економист: Светот во 2021-та“ Не е сè несреќа и мрак

Годишното издание на популарниот британски неделник „Економист“, „Светот во 2021-та“, третпaт излегува на македонски јазик под ексклузивна лиценца на компанијата „Колор Mедиа Плус“.

Станува збор за своевиден водич за претстојната година, во кој со нетрпение се очекуваат претседателската инаугурација во САД, новиот лидер на Германија и, се разбира, реакцијата на светот во сферата на бизнисот, политиката, економијата и медицината на пандемијата на ковид-19.

„Светот во 2021-та“ е погледот кон иднината на еминентни и реномирани новинари, аналитичари, државници, политичари, а во рамките на македонската секција, можете да ги прочитате интервјуата на премиерот, амбасадорите, бизнисмените…

Како што се ближи 2021 година, еве десет трендови што треба да се следат во годината што претстои, според „Светот во 2021-та“:

1 Борби околу вакцината. Како што првите вакцини ќе станат достапни во поголемо количество, фокусот ќе се префрли од херојскиот напор за нивниот развој на еднаков застрашувачката задача на нивната дистрибуција. Дипломатијата на вакцината ќе ги следи борбите внатре и меѓу земјите околу тоа кој и кога треба да ги добие. Џокер: колку луѓе ќе ја одбијат вакцината кога ќе им се понуди?

2 Мешано економско закрепнување. Како што економиите се одвојуваат од пандемијата, така и закрепнувањето ќе биде неправилно. Како што избивањето на епидемијата и мерките доаѓаат и си одат, така и владите се вртат од одржувањето на компаниите во животот кон помош на работниците што останале без работа. Јазот меѓу силните и слабите фирми ќе се зголеми.

3 Крпење на новиот светски хаос. Колку Џо Бајден ќе може да го закрпи разурнатиот меѓународен светски поредок заснован на правила? Париската климатска спогодба и иранската нуклеарна спогодба се очигледни места за почеток. Но распаѓањето се појави и пред Доналд Трамп и ќе го надживее неговото претседателство.

4 Уште тензии меѓу западот и Кина. Не очекувајте дека господинот Бајден ќе ја прекине трговската војна со Кина. Наместо тоа, ќе сака да ги поправи односите со сојузниците за да ги води поефикасно. Многу земји од Африка до Југоисточна Азија прават сè за да го одбегнат избирањето страни како што расте напнатоста.

5 Чета на прва линија. Уште еден фронт за судир меѓу западот и Кина се компаниите, а не само очигледните примери на „Хуавеи“ и „Тикток“, затоа што работењето станува уште поголемо геополитичко боиште. Покрај притисокот одозгора, шефовите се соочуваат и со притисок одоздола, затоа што вработените и купувачите бараат да се заземат ставови за климатските промени и социјалната правда, каде што политичарите направиле премалку.

6 По техно-забрзувањето. Пандемијата во 2020 година го забрза усвојувањето на многу „технолошки однесувања“, од видеоконференции и купување на мрежа до работа на далечина и учење на далечина. Во 2021 година ќе стане појасно во која мера овие промени ќе се „залепат“ за нас или сè ќе се врати наназад.

7 Помалку слободен свет. Туризмот ќе се намали и ќе се смени обликот, со повеќе акцент на домашните патувања. Авиокомпаниите, хотелските синџири и произведувачите на авиони ќе се борат, како и универзитетите, кои во голема мера се потпираат на странските студенти. Ќе трпи и културната размена.

8 Можност за климатски промени. Една сребрена облога среде криза е шанса да се преземе нешто во врска со климатските промени, додека владите вложуваат во зелените планови за закрепнување, отворање нови работни места и намалување на загадувањето. Колку амбициозните обврски на земјите ќе бидат намалени на Конференцијата за климатските промени, која не се одржа во 2020 година.

9 Година на дежа ву. Ова е само еден пример како следната година во многу погледи може да се чувствува како поинаков поглед на 2020 година затоа што настаните, вклучително и Олимписките игри, Дубаи Експо и многу други политички, спортски и комерцијални настани се трудат да се отворат една година подоцна од планираното. Нема сите да успеат.

10 Повик за будење поради други ризици. Академиците и аналитичарите, од кои многу со години предупредуваа на опасност од пандемијата, ќе се обидат да го искористат тесниот прозорец на можностите да ги натераат креаторите на политики посериозно да ги преземат останатите занемарени ризици, како што е отпорот кон антибиотици и нуклеарниот тероризам. Посакајте им среќа.

Следната година ветува дека ќе биде особено непредвидлива со оглед на интеракцијата меѓу пандемијата, нерамномерното економско закрепнување и непостојаните геополитики. Се надеваме дека оваа годишна програма ќе помогне да ги подобрите шансите додека се движите низ ризиците и можностите што доаѓаат. И не е сè несреќа и мрак. Нашата посебна рубрика „По ударот“ разгледува некои лекции и шанси за позитивни промени што произлегоа од кризата. Значи, оставете коцкичките да летаат високо – и, какви и да ви се картите што за 2021 ви завршиле в раце, можеби шансите, повеќе од кога и да било, ви одат во прилог.

Translate »