Најголемите заблуди околу куркумата! Само 1 начин на употреба гарантира здравствени бенефити?

За куркумата многу се зборува последниве години. Постојат илјадници студии кои потврдуваат широк спектар здравствени придобивки од внесот на биоактивните состојки од куркумата. На пример таа има научно докажано антиинфламаторно дејство и може да помогне да се смират болките, отокот и воспаленијата долж рбетниот столб и зглобовите, помага да се спречи појавата на инфекции во цревата, ги штити црниот дроб, има антиоксидантско дејство и силно антиканцерогено дејство со кое помага и во заштитата од рак. Како резултат на тоа се повеќе луѓе купуваат зачин куркума, почесто го користат во исхраната мислејќи дека на тој начин ќе придонесат кон подобрување на својата здравствена состојба? Но за жал тоа е и најголемата заблуда која постои. Зошто е тоа така?
Она што треба да знаеме е дека всушност главна нутритивна и здравствена вредност има екстрактот од куркумата, т.н. куркумин, кој се добива со екстрахирање од куркумата (без јаглехидратите и растителните влакна) и претставува само 10-15% од зачинот. Тоа би претпоставувало дека треба да се внесе енормна количина на зачин куркума за да се почувствува некаква придобивка, што во пракса е нереално да се очекува. Значи треба да се внесува екстракт куркумин, наместо зачин куркума.

Втората заблуда е поврзана со апсорцијата на куркуминот во телото. Имено нашето тело многу тешко го апсорбира куркуминот во капсули. Треба да се испијат енормни дози за да има ефект. Само кога куркуминот се консумира паралелно со Пиперин (Bioperine ® – стандардизиран, патентиран најсилен екстракт од црн бибер) докажано се зголемува апсорпцијата на куркуминот за 2000%, и се обезбедува 20 пати поголема апсорпција, и 20 пати посилно дејство. Така на пример во Индија куркуминот секогаш се внесува со предходно загревање на висока температира и со додавање црн бибер и ѓумбир.


Трето, не е сеедно каков тип на течен куркумин се внесува. Секој куркумин не е ист, а стандард е да се внесува Куркумин кој има минимум 95% активни куркуминоиди (тие се биоактивните молекули кои се носители на здравствените придобивки) и кој ги содржи сите 3 вида на куркуминоиди.

Само течен куркумин кој содржи 95% активни куркуминоиди, и кој се комбинира со пиперин, и со веќе докажаните екстракти од босвелија, коприва и рузмарин, може да има силно и ефикасно анти-инфламаторно дејство. Ефикасно да делува кај сите видови повреди или дегенеративни промени на рбетен столб и карлица (ишијас, дискусхернија, спондилоза, реума), артритис (остеоартритис и ревматоиден артритис), оштетување или воспаленија на лигаменти, тетиви и мускули, крива кичма (сколиоза,кифоза, лордоза), при скршеници и други трауматски повреди и при малигни болести (рак)!

Новиот производ на Натура Терапи “Куркумактив (Curcumactive)” единствено содржи C3 Complex ® – стандардизиран (95%) екстракт од куркума, единствен во светот со 3 вида куркуминоиди. А во својот состав содржи и екстракт од: босвелија, коприва, рузмарин и Пиперин, што му овозможува да има силен антиоксидативен капацитет и проширена и моќна анти-инфламаторна активност.

“Куркумактив” е многу подобра варијанта наместо нестероидните антиинфламатори и лекови за болка –парацетамол, диклофен, кетонал, ибупрофен и др. чија употреба е одамна напуштена пракса во западна Европа и светот. Ваквите лекови со анестетско, седативно и аналгетско дејство делуваат само на мозокот на рецепторите за болка. Ние не чувствуваме болка, но воспаленијата во зглобовите или рбетот си остануваат, се зголемуваат и прават поголеми штети а ние го игнорираме тоа! Дополнително на долг рок ги оштетуваат желудникот и бубрезите.

Кои се дополнителните здравствени придобивки на Куркуминот!
– Помага во смирување на воспаленијата на цревата и синдром на иритабилен колон— Помага во намалување на воспаленијата на простатата и при уринарни инфекции
– Помага во подобрена регулација на шеќерот и маснотиите;
– Помага во функцијата на црниот дроб и заштита на организмот од токсини;
– 100% природно аналгетско дејство, без кортикостероиди! (поради што препаратот може да се употребува долгорочно!)

Куркумактив можете да нарачате онлајн:  Curcumactiv (500ml) (naturatherapy.mk)
И можете да го набавите во продажните центри на Натура Терапи низ целата држава (Скопје, Тетово, Гостивар, Куманово, Струга, Охрид, Велес, Гевгелија, Кочани, Кичево, Штип, Струмица, Битола, Кавадарци, Прилеп).
Или на телефонскиот број: 070 230 720 (Секој работен ден од 8:30 до 0:30 часот)
Достава до вашата домашна адреса

Translate »