Семето од бел трн има смирувачки ефект во време на менопауза!?

Во стремежот за одржување на оптимално здравје, жените често бараат превентивни мерки за да се справат со специфични здравствени проблеми. Иако научните докази може да варираат за одредени тврдења, семето од бел трн традиционално се користи за таа намена. Kои се неговите потенцијални придобивки за здравјето на жените.
Хормонална рамнотежа:
Хормоналната нерамнотежа може да доведе до различни проблеми, вклучувајќи менструални неправилности и флуктуации на расположението. Семето од бел трн поседува естрогенски својства – се однесува како ФИТОЕСТРОГЕН кој потенцијално може да помогне во хормоналната рамнотежа. Претставува основна област на интерес за жените кои бараат природен пристап кон хормоналната благосостојба.
Здравјето на црниот дроб: Црниот дроб има улога во метаболизмот на мастите, детоксикацијата на штетните радикали и целокупното здравје. Семето од бел трн поради заштитни својства на црниот дроб, негово лекување и обнова е најсилната билка што се однесува како лек. Со поддршка на функцијата на црниот дроб и помагање во процесите на детоксикација, има позитивно влијание врз целосниот метаболизам на организмот.
Менопауза: Овој период во животот на жената носи значителни промени во нивото на хормоните и со чести непријатните симптоми како што се топли бранови и промени во расположението. Иако индивидуалните искуства може да варираат, некои жени применуваат алтернативни опции за справување со овие симптоми. Семето од бел трн традиционално се користи за неговите потенцијални смирувачки ефекти и нуди природен пристап за поддршка на удобноста во менопаузата.


Интересни факти за фитоестрогените кои ги надополнуваат естрогените хормони кои нагло опаѓаат во менопаузата: го подобруваат учењето и меморијата и затоа жените имаат супериорна вербална меморија и се подобри во поврзувањето на зборови од сопствениот речник за разлика од мажите. Студии покажуваат дека женските сексуални хормони се невропротективни, спречувајќи когнитивен пад за време на процесот на стареење. Затоа треба да се одржуваат нивоата на естроген во и по менопаузата со конзумирање на семе од бел трн.
Здравје на кожата: Кожните проблеми, вклучувајќи акни и воспаленија, можат да влијаат на жените од различни возрасни групи. Антивоспалителните и антиоксидантните својства што му се припишуваат на семето од бел трн може да придонесат за здравјето на кожата со намалување на воспалението и борба против оксидативниот стрес. Сепак, неопходно е да се запомни дека негата на кожата вклучува повеќе фактори, а индивидуалните потреби може да се разликуваат. Кај проблемите со псоријаза и егзема по 3 месечно користење на семето од бел трн има видливи подобрувања на кожата и на целиот тек на болест. Ги отстранува знаците на стареење на кожата за 6-8 недели користење, ја регенерира кожата со бори, ја подобрува еластичноста, ја тонира а тоа е поради големите количини на Е-витамин маслото што се наоѓа во масната фаза на семето од бел трн.
Се препорачува кај доилки во целиот период на лактација.
Иако семето од бел трн има многу корисни својства сепак од клучно значење е да се пристапи кон неговите потенцијални придобивки со претпазливост. Бремените жени треба да се консултираат со своите лекари, гинеколози кои можат да обезбедат индивидуализирано водење во секоја проблематична ситуација што се однесува на женското здравје. Овие експерти може да ја разгледаат личната медицинска историја, моменталната здравствена состојба и истражувањата засновани на докази и да понудат соодветни, лични препораки.

Translate »