Кумановските села Пчиња, Умин Дол и Ново Село со голем потенцијал за привлекување странски туристи!

Македонија е позната по својата богата историја и прекрасните пејзажи и отсекогаш била магнет за храбрите и отворени патници. Додека Скопје и Охрид привлекуваат внимание, се појавува нов тренд кај странските туристи. Тие бараат искуства надвор од постоечките и установени патеки, далеку од преполните туристички места и го прифаќаат шармот на македонските рурални села. Три такви скриени скапоцени села се Пчиња, Умин Дол и Ново Село во кумановско, а македонските дојдовни тур-оператори ја забележаа нивната се’ поголема популарност.

Пчиња, село проткаено со историја, ги повикува патниците да тргнат на патување назад во времето. Основано во 19 век, потеклото на селото може да се следи на левиот брег на реката Пчиња, која подоцна се преселила на десниот брег на реката во 1912 година. Додека старото село Црквиште оттогаш исчезнало, оставајќи само шепоти за неговото постоење, има уникатен шарм со своите куќи, изработени од скромни материјали како слама и трска, кои потсетуваат на некои минати времиња.

Според Влатко Сулев од Балкан Прам Турс, привлечноста на Пчиња лежи не само во историските корени, туку и во изобилството на културните и природните богатства. Археолошките локалитети расфрлани низ пејзажот на селото откриваат приказни за цивилизации од минатото. Од римските шепотења на Белуш до загадочните приказни за Градиште, упориште од доцната антика, ова село е жив доказ за богатото наследство на Македонија. Селото, исто така, крие тајни под својата почва, како што се Мијашки Рид, некропола од железното време и Свети Архангел, почивалиште од римско време, каде што се чини дека сè уште се чуваат духовите на минатото. Со својата богата историја и археолошки чуда, нуди волшебна перспектива на Македонија.

Умин Дол и Ново Село се, пак, се уште неоткриено богатство во општина Куманово. Тие нудат уникатен спој на рурален шарм и урбан комфор. Со околу 500 жители распространети во 200 домаќинства, овие две села, коишто се споени едно до друго, ги издвојува прецизното урбанистичко планирање. Широките, добро уредени улици се вкрстуваат под прав агол, обезбедувајќи освежувачки контраст со околните села. Овде традицијата и модерноста коегзистираат хармонично, создавајќи атмосфера што ги маѓепсува посетителите.

Дојдовните тур оператори ги прикажуваат овие села во своите понуди со право бидејќи тука има голема автентичност. Патниците денес бараат искуства кои го надминуваат обичното, копнеж за искрени средби, вистинска култура и оригиналност. Овие села ги отелотворуваат токму тие желби и потреби на туристите, истакнува Сулев.

Тука, можеме да се прошетаме низ античките урнатини, да се вкуси традиционалната кујна и да се комуницира со локалните жители. Овие топли и помалку познати села, ветуваат чудно и интересно патување кое го надминува обичното туристичко очекување. Во Пчиња, Умин Дол и Ново Село, срцето на Македонија им ги шепоти своите тајни на оние што слушаат, што ги прави суштински дел од авантурата на секој патник.

Translate »