Малиот генијалец Македон растури на математичката олимпијада во САД

Малечкиот математички генијалец Македон Димитровски оваа учебна година ја завршува со уште еден златен медал, овој пат на Математичката олимпијада за основни училишта (MOEMS) од САД.

Македон на натпреварот учествуваше преку училиштето „НОВА“ каде што доби целосна стипендија за образование обезбедена од компанијата Пантелеон ГС и „НОВА“

Инаку, оваа математичка олимпијада е основана во 1979 година и претставува едно од најпознатите натпреварувања од областа на математиката во САД и во целиот свет, каде што секоја година учествуваат над 120.000 ученици од повеќе од 39 земји.

Посветеноста на Пантелеон ГС за образование и развој на таленти резонира длабоко во нивниот етос. Поддршка на надарени ученици како што е Македон, е дел од мисијата на Пантелеон ГС за поттикнување на позитивни промени во општеството.

Translate »