Читањето ве прави подобар човек, 11 научни факти

loading...

Денес многу млади, за жал, сметаат дека  читањето книги е хоби за интровертни, слаби и асоцијални луѓе. Меѓутоа, тие се во голема заблуда, бидејќи нечитањето лишува не само од задоволството што секоја книга може да ја даде, туку и од разни други позитивни ефекти што се добиваат од читањето. Науката со силни факти поткрепува дека читањето на книги дава многу корист, пред сè кога станува збор за емоционалните и интелектуалните капацитети на мозокот. Па да тргнеме по ред.

  1. Кој редовно чита книги, секој ден учи нешто ново

Можете да загубите работа, имот, пари, дури и физичко здравје, но никој не може да ви го одземе знаењето. Читањето  книга не само што ни помага да го одржиме постојното ниво на знаење, туку и да го прошириме. Читајќи постојано го снабдуваме нашиот мозок со нови информации, кои никогаш не знаеме кога може да ни требаат во животот. Колку повеќе знаеме, ние сме подготвени да одговориме на различни предизвици со кои се соочуваме во животот.

  1. Читањето го проширува речникот

Колку повеќе книги се читаат, повеќе нови зборови ќе се најдат во вашиот секојдневен речник. Широкиот фонд на зборови, и елоквентното зборување ја зајакнува вашата самодоверба. Покрај тоа, добро дефиниран говор и правилно изговарање на зборовите можат да бидат од голема помош во секоја професија.  Добри говорници кои можат да разговараат за разни теми, се високо ценети во бизнисот и брзо напредуваат во кариерата.

  1. Читањето ве прави подобар човек

Во едно истражување на Универзитетот Емори од 2013 година, работата на браќата се споредува со две групи луѓе. Една група читала некоја книга, додека другата група луѓе не. Скенирањето на експертите за мозок  утврдило дека читањето на книгата ги разбудило чувствата на грижи и чувства кон другите, што не се случило кај испитаниците кои не читале. Освен тоа, тим на психолози дошле до заклучок дека читањето на книжевните фантазии буди способност за откривање и разбирање на емоциите на другите луѓе .

  1. Читање е заразно

Родителите кои сакаат да ги поттикнат своите деца да читаат, можат да го направат тоа така што секојдневно ќе читаат на глас дома. Научно е докажано дека децата на кои родителите во школскиот период, на глас им читале книги, имаат поголема шанса да развијат тенденција за читање. Значи, драги родители, читајте ги своите мали приказни за добра ноќ.

  1. За остар ум

Не само што со читање стануваме посмирени, туку нашиот ум станува бистар и побогат. Една американска невролошка студија докажа дека читањето книга е важна во животот на секој човек, од неговото детство до подоцнешните години. Луѓето кои во текот на целиот свој живот читаат на дневна основа, имаат развиено ментални способности и поголема меморија во сите периоди на животот.

Според една научна студија од 2009 година, само 6 минути читање дневно го намалува нивото на стрес за неверојатни 68%.

6. Читање ја подобрува меморијата.

Додека читаме книга, запознаваме многу нови ликови, нивниот карактер, амбиции, всушност го откриваме целиот свет. Сите овие информации можат да бидат скенирани и чувани. Секое ново откривање што се складира во напиот мозок  поттикнува развој на нови откритија, што директно влијае на зајакнување на нашата меморија, особено на краткорочната меморија.

  1. Читањето ја зголемува концентрацијата

Додека читаме интересна книга, ние сме фокусирани исклучиво на приказната, додека сите околу нас не се важни. Доволно е да читате 15-20 минути пред да започнете со своите работни задачи, и веќе првиот ден ќе бидете целосно изненадени колку е поголема вашата концентрација.

  1. Читање како превенција на Алцхајмерова болест

Едно детално истражување на американските научници недвосмислено покажало дека постарите луѓе кои практикуваат мисловни активности како читање книги, играње шах, или решавање крстозборки имаат двојно помали шанси да заболат од Алцхајмер.

Иако да не значи дека со читање сигурно ќе спречите појава на болести. Утврдено е дека постои голема поврзаност помеѓу читањето книги и превенцијата на Алцхајмеровата болест.

  1. Читањето ги намалува симптомите на депресија

Дури 76% од учесниците во едно истражување во Велика Британија изјавиле дека читањето го подобрува квалитетот на нивниот живот и им помага да се чувствуваат подобро. Оние кои редовно читаат се задоволни со својот живот, се поуспешни и имаат повеќе самопочит. Читањето може да го олесни прифаќањето на реалноста. Поттикнува да истражуваме и развиваме идеи кои можат да доведат до позитивни промени.

  1. Читањето опушта и го намалува нивото на стрес

Добриот роман или интересна стручна книга се одличен начин за релаксирање и ослободување од стрес. Без оглед колку имате проблеми на работа, во личните односи или во било која друга област од секојдневниот живот, на се тоа забораваме кога читаме добра книжевна приказна.

  1. Читањето развива аналитичко мислење

Дали некогаш сте прочитале некој трилер роман и сте успеале да ја откриете мистеријата пред да заврши книгата? Ако е така, тогаш сте успеале со читањето да ги зголемите вашите аналитички вештини, што сигурно ќе ви биде од корист во понатамошниот развој на кариерата. Било да сте адвокат, трговец, доктор … секој бизнис подобро се врши со добра анализа.

Translate »