Генијалното момче Адам Кирби има само 2 години, а знае да чита и пишува

Двегодишното дете со сигурност стана млад член на заедницата на високо интелегентни лица – Менса по направениот IQ тест што се рангираше на висока позиција и излезе дека е попаметен од Барак Обама и Дејвид Камерон.

Додека повеќето деца се зафатени и понатаму да играат детски игри , детето чудо Адам Кирби го читаше Шекспир, учеше на јапонски, шпански и француски.

Неговото ниво е толку напредно  и покрај тоа што не може да зборува со целосни реченици.

Родителите на Адам, Дин (33) и Кери-Ен (31), веднаш знаеа дека нивниот син е поинаков кога  научил сам да  чита книга на возраст од само една година.

На возраст од само 29 месеци, импресивните способности на Адам вклучуваат способност да пишуваат 100 зборови, освојувајќи поголем дел од своето време на табели до 10, учејќи ја својата периодна табела, па дури и мапирање на мапа на светската загатка дизајнирана да ги предизвика возрасните.

По резултатите од тестовите, тој беше поканет да се приклучи на најстарата и најпрестижната IQ-група во светот во светот Mensa, станувајќи најмладото момче што некогаш го сторило тоа.

Татко Дин, ИТ консултант од Митхам во Лондон, рече: “Способностите на Адам се извонредни и ние активно ја развиваме неговата интелигенција уште од десет недели, но сигурно сме задоволни од него.

 

https://www.youtube.com/watch?v=4nErDZBdt_w

 

 

 

 

Способности на Адам на 29 месеци:

 • – Читање на возраст од најмалку 5 години и чита книги, кои се наменети за 7-годишници
 • – Може да пишува над 100 зборова
 • – Ги запознава бројните 3D форми
 • – Може да брои повеќе од 1000 на англиски јазик, до 20 на шпански и јапонски и до 10 на француски
 • – Може да додаде и одземе едноставни броеви
 • – Ја познава разликата помеѓу основните, секундарните и неутралните бои и може да ги именува
 • – Ги препознава зборовите кога ќе ги напишете, на пр. ако неговите родители пишуваат “деведесет и седум” тој реагира 97
 • – Може да напише некои букви и бројки со рака
 • – Може да напише зборови и броеви на тастатур
 • – Може да чита едноставни фрази
 • – Ги знае месеците од годината и деновите од неделата
 • – Ги познава планетите на Сончевиот систем
 • – Знае десетици пара зборови со спротивни значења
 • – Ги познава елементите во периодниот систем
Translate »