Загрозен вид: Голема е 40 сантиметри и има панкерска фризура

Латинското име ѝ е ” еlusor macrurus” и живее  само на една локација , во реката Мари во Квинсленд ,  Австралија.   Во 60-тите и 70-тите години ја чуваа дома како милениче, а сега е на топ листата на загрозените видови на рептили.

 

Оваа желка освен необичниот изглед ,  има уште една неверојатна специфичност : таа дише преку своите гениталии. Пред неколку години, властите на Квинсланд објавија планови за градење на брана на реката Мaри, што предизвика големи протести на еколозите кои тврдат дека тоа ќе биде крај за еко-системот на реката и изчезнување на ретката ” панкерска ” желка.

 

Translate »