ВМРО-ДПМНЕ: Имаме индиции дека за нападот се одговорни структури блиски до власта

loading...

Игор Јанушев, генералниот секретар на ВМРО-ДПМНЕ го оцени нападот врз штабот на ВМРО -ДПМНЕ како чин на вандализам и  насилство. Во изјавата се вели:

“Вечерва беше нападнат и кукавички каменуван централниот штаб на ВМРО-ДПМНЕ. Нападот на ВМРО-ДПМНЕ е акт на насилство и вандализам. Но и напад на сите оние кои ги штитат Македонските националните интереси. Индициите за ова говорат дека одговорни за ваквиот напад се структури блиски до власта – по  принцип на шарената револуција.

На што го  темелиме ваквото убедување?

Веќе подолг период ВМРО-ДПМНЕ предупредува дека власта предводена од Зоран Заев готви насилно сценарио спроведувано од свои инсталации и полициски структури чија цел е да го втурне ВМРО-ДПМНЕ во насилство како би можело полесно да се делегитимира нашата борба против капитулацијата на Зоран Заев со договорот за  името.

Власта преку овие и слични провидни провокации посакуваат нов 27 -ми април, каде Зоран Заев би се прикажал за жртва, а ВМРО-ДПМНЕ би била оцрнета.

Првиот таков неуспешен пример беа насилните протести пред собрание, каде за жал колатерална штета беа недолжни граѓани,  жени и деца.

Тоа е целта и на вечерашниот напад, за кој многу веројатно дека ќе  сака да се прикаже како наводно незадоволство на незадоволници од ВМРО-ДПМНЕ, а впрочем вистинската одговорност лежи во оние кои ја имаат власта.

ВМРО-ДПМНЕ има прецизни информации за оперативци од полициските  структури кои финансираат и подбуцнуваат насилство кое треба да се насочи кон ВМРО-ДПМНЕ. Во ова се вклучени и лица од раководството на СДСМ. Впрочем на сето ова претходела и една средба во еден од скопските кафулиња каде лица од СДСМ биле во друштво со лица со дебело полициско досие, при што биле стимулирани да предизвикаат насилство.

Ова е вистинското диктаторското лице на Зоран Заев. Во негови раце е и  полицијата, и судството и сите механизми да го спречи сето ова и да ги открие сторителите.

Ова  е сериозен удар на демократијата.

Ова  е сериозен удар на демократските процеси каде главната опозициска партија е под напад.

Овој начин на функционирање е препознатлив само во афричките диктатури.

И ова е сериозен доказ дека власта ја губи контролата.

Очекуваме жестока реакција и од меѓународната заедница која на дело може да види како функционира картелот на власт.”

 

Translate »