УЈП ја укинува „банкарската тајна“, ќе ги проверува трансакциските сметки постојано

loading...

Управата за јавни приходи ќе ги проверува платежните банкарски трансакции на граѓаните и фирмите барем еднаш месечно.. Со тоа се укинува банкарската тајна, а УЈП ќе може непречено и постојано “да упаѓа“ во сметките на банкарските клиенти.

– Нема да има службена злоупотреба од нашите вработени и не постојат банкарски тајни, според законот кај нас. Ќе се проверуваат приливи од странство и одливи за да се види како ќе се вкрстуваат тие податоци со даочните пријави – изјави Сања Лукаревска, директорката на УЈП.

Од Заедницата на банки реагирале дека со овој начин на работа на Управата се нарушува начелото на банкарска тајна.

Translate »