Расте трговијата со лажни пасоши. Бидете внимателни!

loading...

Фактите се неверојатни: Само во еден ден – на 10 ноември 2018 година – на атинскиот аеродром се пронајдени вкупно 600 лица со лажни пасоши и лични карти.

Фалсификатите биле од многу разновидна природа: некои од патниците фалсификувале пасоши, други биле неважечки документ издаден во име на друго лице. Се случило во односниот ноемвриски ден  и тренд: меѓу јануари и октомври 2018 година грчката полиција, помогната од германски офицери за безбедност  да открие вкупно 5633 лица кои патуваат со фалсификувани документи.

Од т.н. ” Балканската рута, воздушните патувања станаа поважни за мигрантите. Но, како што поминувате низ т.н. зелени граници во Европа беше релативно лесно, пасошка контрола при летови каде контролите  се  релативно строги. Затоа трговијата со лажни пасоши успева.

Податоците за нелегалната миграција, цитирани од германскиот весник “Ди Велт”, го докажуваат овој факт. Во информацијата се вели дека “постојат многу голема количина фалсификувани документи со различен квалитет”.

Европската унија, исто така, го поддржува овој наод. Според податоците на Европската агенција за гранична и крајбрежна стража “Фронтекс” во вториот квартал на 2018 година биле откриени значително повеќе лажни документи, отколку од почетокот на бегалската криза во 2015 досега.

Само во првиот квартал на 2018 година се констатира пораст за 23 отсто. Овие статистички податоци, исто така, ја нагласуваат посебната важност на воздушниот транспорт: 70% од лажни документи биле откриени меѓу авиокомпаниите.

Најголем број фалсификувани пасоши надвор од територијата на ЕУ се откриваат од страна на вработените на истанбулскиот  аеродром “Ататурк”, а во рамките на Шенген зоната – од грчките граничари.

Според податоците на “Фронтекс” бројот на лицата со лажни документи за идентификација, пресретнати во Грција се зголемил на 253% во споредба со претходната година.

Трговците со луѓе очигледно дејствуваат многу професионално. Потсдамскиот центар, испитувајќи ја илегалната миграција, има податоци што укажуваат на тоа дека Канаѓаните во Атина можат само да добијат голем број лажни пасоши за само неколку часа. Тие обично купуваат авионски билети со нерегистриран датум и лет, така што билет може да биде повторно донесен во последен момент за друга цел во рамките на ЕУ. Оваа тактика се користи кога се забележува дека граничните власти особено внимателно ги проверуваат пасошите за лет. Според анализа на германските сили за безбедност, станува збор “првенствено за фалсификувани странски пасоши од држави во Европската унија, односно во Шенген зоната. Се користат исто украдени или изгубени германски пасоши, како и привремени документи за идентификација издадени на бегалци. Во последните години германските власти издале речиси 600 000 слични документот.

Експертите  ги земаат во предвид исто така  социјалните медиуми кои играат растечка  улога во врска со нелегалната миграција. Од летото 2017 година силно се зголемил на пример бројот на “понудите за трансфер со авион во ЕУ” од Турција и Грција.

Австрискиот канцелар Себастијан Курц неодамна   повика  ја Фејсбук да преземе мерки против ваквите каналџски понуди. Важно е Европската унија да изврши по -Голем притисок над Фејсбук, за да биде совладана активноста на шверцерите во социјалните медиуми. Многу луѓе во Блискиот Исток, Африка и Централна Америка се фаќаат на лагите на криминалните банди, плаќаат големи суми и ги ризикуваат своите животи. Европа не смеат повеќе да ги затвора  очите за тоа, предупреди австрискиот канцелар во интервју за весникот “Билд”.

Translate »