Климатските промени се најголемата закана за светот

loading...

Климатските промени се сметаат за најголема закана за светот, но сајбер-заканите се повеќе ги загрижуваат луѓето ширум светот, се вели  во студијата на Пју, која вклучуваше 26 земји во пролетта 2018 година.

Минатата година Меѓувладиниот панел на ОН за климатски промени објави извештај во кој се изразува сериозна загриженост за можните исходи на климатските промени во блиска иднина и на долг рок. Илјадници ученици сé уште не одат на училиште во Белгија поради климатските промени Тие ги повикуваат властите да преземат акција

Генерално, луѓето од целиот свет се согласуваат дека климатските промени претставуваат голем ризик за нивните земји . Во 13 од 26 земји, испитаниците укажуваат на климатските промени како главна меѓународна закана.

Но глобалното затоплување не е единствениот проблем што ги загрижува луѓето. Тероризмот, посебно акциите на DAESH (“Исламската држава”) и сајбер-нападите се сметаат за уште една голема закана. Во осум од анкетираните земји, вклучувајќи ги Русија, Индонезија и Нигерија, главната закана е DAESH . Во четири земји, меѓу кои и Јапонија и САД, испитаниците ги наведуваат сајбер-нападите како голема меѓународна закана. Во Полска, силата и влијанието на Русија се голема закана. 

Многумина, исто така, се загрижени за нуклеарната програма на КНДР, но ниту една од 26-те држави не ја нарекуваат голема закана (дури и во соседна Јужна Кореја каде што мислат дека климатските промени се големи ).

Во некои земји, состојбата на светската економија, вклучувајќи ја и Грција и Бразил, се смета за голема закана  . САД и нивното влијание исто така се наведуваат како закана во некои земји (околу половина од испитаните).

Последно, но не и најмалку важно, испитаниците го оценија влијанието и моќта на Кина како закана . Околу половина од нив во Јужна Кореја, Јапонија, Филипините, Австралија и САД гледаат на Кина како голема закана.

Истражувањето опфати 27.612 луѓе од 26 земји во периодот од 14 мај до 12 август 2018 година.

Translate »