Колку заработува Владимир Путин?

Неодамнешните официјални бројки објавени од Владимир Путин покажуваат дека во 2017 година имал приходи од 300 илјади долари.


Двајца пратеници од Демократската и Републиканската партија поднесоа предлог-закон за да се разјасни колку пари има Владимир Путин. Предлогот е наречен “Законот за транспарентност на Владимир Путин”.

Ако биде прифатено, тоа ќе бара американската разузнавачка служба да знае колку пари има Путин и да ги пријави податоците за Конгресот, пишува ABC.

Пратениците  кои се членови на Комисијата за разузнавање на Претставничкиот дом, дадоа да се знаење носат  закон  како одговор на американското разузнавање на тековните обиди на Русија да ја ослабне американската демократија.

“Најдобар начин да се фатиме со влијанието на Путин и неговите помагачи, е да тргнеме по нелегалните и тајни текови од пари кои ги финансираат нивните операции”, рече Вал Демингс, една од носителите на законот.

Неодамнешните официјални бројки објавени од Владимир Путин покажуваат дека во 2017 година имал приходи од 300 илјади долари.

Аналитичарите сметаат дека лично или преку тина лица, претседателот на Русија е еден од најбогатите луѓе во светот.

Неговиот критичар Бил Браудер проценува дека Путин ја контролира состојба од 200 милијарди долари, што би го направиле најбогатиот човек на светот со голема предност. Друг политички аналитичар и критичар на Путин Станислав Бековски проценува дека Путин има акумулирано околу 70 милијарди долари. Поранешен вработен на Министерството за финансии на САД, кој побарал анонимност, сепак, тврди дека секое конкретно следење на богатството на Путин едвај е коректно.

Финансискиот систем на Русија е различен од САД, а освен тоа, парите што Путин ги поседува, ќе бидат скриени под “слоеви” од доверливи луѓе.

“Нема да има ништо во негово име”, вели експертот.

Друг поранешен официјален претставник на американското Министерство за финансии, кој исто така сака да биде анонимен, вели дека парите не се највредното нешто што Путин го поседува.

“Не мислам дека Владимир Путин има потреба од банкарска сметка во странство, полни со пари”, вели официјално  лице.

“Општо земено, луѓето сметаат дека вистинското назначување на  Путин е способноста да ги контролира олигарсите и останатите државни службеници околу него”, а не сумата на контото.

“Кои се неговите милијарди долари? Ако тој има контрола над сè, нема потреба од пари во странство “, вели експертот.

Translate »