Важноста на постот, на јадењето пополека и почитта кон храната!

loading...

т

Постот како начин на живот најнапред го востановиле светите лица без разлика на која конфесија припаѓаат. Целта им била, со воздржувањето од некои видови храна, да воспостават хармонија меѓу духот и телото односно да го прочистат телото, умот и срцето. Ова воздржување се однесувало пред се на производите од животинско потекло.

Денес постот како начин на исхрана е прифатен од врвни научни кругови, медицински лица и нутриционисти. Тие сметаат дека доколку барем еднаш годишно го исчистиме организмот од отровните материи кои во него се таложат, нашиот имунитет ќе зајакне а воедно ќе се подобри и нашето општо психофизичко здравје. Постот ни ја јакне волјата и ни дава храброст, бидејќи со јадењето зеленчук, овошје јаткасти плодови и семки и пиење билни чаеви и вода, ние преземаме една задача пред нас која е тешка.

Постот влијае на психичкото здравје со тоа што ни го смирува умот, ни ги зајакнува нервите и волјата и ни ги намалува стравовите. Затоа него треба да го изведуваме во хармонија со телото и духот.

„Виталиа“ со својот голем избор на сертифицирани, посни производи како што се житните снегулки, соини паштети, галети, разни семиња, соини шницли, сушено овошје, мусли, гранола барови, природни супи и уште многу други додатоци, ќе ви ги олесни опциите за оброци за време на постот. Ќе видите колку може да биде забавно пролетното чистење на организмот со здрава исхрана.  

Мислете добри и позитивни мисли, јадете пополека и имајте почит кон храната која ја консумирате!

Translate »