ТОПЛОТНИ БРАНОВИ ВО БРИТАНИЈА И ФРАНЦИЈА, ИЛЈАДНИЦИ НА ПЛАЖИТЕ

loading...

Локалното население и посетителите на Велика Британија денес побараа засолниште од големите горештини, при што илјадници излегоа на плажите и парковите и покрај предупредувањата дека треба да држат физичка дистанца и други мерки на претпазливост заради пандемијата „Ковид-19“.

На аеродромите во Лондон Хитроу и Кју Гарденс, на температура која достигна 36,4 степени, се создаде поголема од вообичаената гужва од луѓе, кои гледаа како да одат некаде за да се оладат.

Кралската крајбрежна стража одговори на 70 повици до пладне, што е над вообичаеното во овој период од годината.

„Плажите на целиот југозапад се крајно посетени сега, со тоа што локалното население летува дома и приливот на гости во регионот“, рече Кити Норман, експерт во Кралската национална институција за спасување.

Таа рече дека треба да се разгледа можноста за физичко растојание на толку преполн плажи.

Националното здружение на железнички, поморски и транспортни работници објави дека очекува големо зголемување на патниците на британските плажи оваа недела, како што продолжува топлотниот бран.

Претставникот на здружението, Мик Линч, рече дека е важно безбедносните стандарди за „Ковид-19“ да се одржуваат постојано и дека комбинацијата на сонце и алкохол е јасна закана за тоа.

Температурите се зголемуваат и во Франција, каде националната метеоролошка служба „Метео Франс“ стави портокалово предупредување во 45 департменти, меѓу кои Париз и предградијата, во кое се наведува дека јавноста треба да биде подготвена за топлотниот бран. Температурите ќе се искачат до 42 Целзиусови степени во делови од земјата.

Британската метеоролошка служба ја предупреди јавноста да преземе мерки против дехидрираност и изгореници и да биде подготвена за драматично покачување на температурите по релативно свежа недела.

Секторот за јавно здравје во Англија издаде здравствено предупредување и им кажа на луѓето кои се наоѓаат дома да ги затворат завесите и прозорците на сончевата страна. Исто така, повикува на преглед на стари лица и лица со хронични заболувања, особено ако тие живеат сами и во изолација.

Десетте најтопли години во Велика Британија беа по 2002 година, а минатата година беше најтоплиот ден досега во таа земја со 38,7 степени Целзиусови во ботаничката градина Кембриџ на 25 јули 2019 година.

Translate »