Бугарски историчар: Дијалогот со С. Македонија е во ќорсокак

loading...

„Големиот компромис во врска со преговорите со С. Македонија, очигледно ќе го направи бугарската страна“, изјави бугарскиот историчар Воин Божинов за „BG On Air“.

Според него, дијалогот е во ќорсокак и не гледа политичка волја за заштита на нивниот национален интерес.

„Вистина е дека одлуката за Северна Македонија е политичка. Имаме многу што да научиме од грчката дипломатија. Решението за проблемот е поголема компетентност. Се сеќавам дека Бојко Борисов рече дека не можеме да го прифатиме терминот Северна. Па, што се случи?!“, нагласи Божинов.

Според него, тие се на таков слив што не ја штитат само сопствената национална меморија.

„Не е лесно и за Зоран Заев, не е спорно. Големиот компромис очигледно ќе го направи бугарската страна. Македонизмот веќе се изучува на многу универзитети во Европа и започна во 60-тите години. Скептичен сум дека властите ќе можат да го задржат бугарскиот интерес“, објаснил соговорникот.

„Треба да ги видиме протоколите што ќе се појават порано или подоцна. Некои колеги ги напишаа своите имиња со златни букви“, додаде историчарот Божинов.

Translate »