Го нарекуваат НАЈЗДРАВО ЗЕЛЕНИЛО во светот: Помага во регулирање на холестеролот, преполн со минерали и витамини!
Кељот се смета за еден од најздравите и најхранливите видови зелен зеленчук. Ова е супер храна полна со корисни соединенија, кои имаат моќни лековити својства.
Постојат многу начини оваа храна да се консумира сурова или варена. Повеќето луѓе претпочитаат да готват кељ, повеќе отколку да го јадат како сирова храна, со цел да се отстрани горчината на овој зеленчук.
Ова се здравствените придобивки на кељот и зошто е добро да го вклучите во вашата редовна исхрана во различни форми.
Помага во регулирање на холестеролот
Консумацијата на кељ ја забрзува синтезата на желудочна киселина во организмот, а со тоа помага во регулирање на нивото на холестерол. Помага при превенција од разни кардиоваскуларни заболувања и е добар за здравјето на срцето.
Помага во одржување на здравјето на коските
Кељот е богат извор на калциум, фосфор и витамин К. Помага да се подобри густината на коските и го намалува ризикот од остеопороза и фрактури.
Ризница на минерали
Кељот е богат со есенцијални минерали како калиум и магнезиум. Додека калиумот помага во намалување на ризикот од срцеви заболувања и управува со крвниот притисок, магнезиумот помага да се заштити телото од дијабетес тип 2.
Помага во одржување на здравјето на очите
Кељот помага во подобрување на здравјето на очите и ги штити очите од штетните УВ зраци. Богат е со каротеноиди, вклучувајќи зеаксантин и лутеин, кои помагаат во подобрувањето на видот.
Богат е со антиоксиданти
Кељот е богат со антиоксиданти како витаминот Ц и бета каротен. Тие помагаат во борбата против оксидативната штета предизвикана од слободните радикали во телото, која може да го зголеми ризикот од рак и да го забрза процесот на стареење.