Половина милијарда непродадена облека во Германија: Попустите ќе се искачат до 90 проценти

loading...

Во германските модни продавници потрошувачите можат да очекуваат големи попусти на цените по затворањето на заклучувањето поради коронавирусот.

– За многу производи ќе има попусти од 80 до 90 проценти за стоката да може да продолжи да се продава, изјави извршниот директор на Сојузната асоцијација на трговци со текстил (БТЕ), Ролф Пангелс за „Рајнише пост“.

Продажбата на пролетна роба, најверојатно, ќе биде поврзана и со големи попусти.

– Ова нè оптоварува во текот на целата година, рече Пангелс, осврнувајќи се на ограничувањата и затворањето на продавниците поради пандемијата на коронавирусот.

Ако „локдаунот“ продолжи понатаму, на крајот ќе има уште повеќе понуди.

– Ако биде продолжен, ќе ја спакуваме непродадената стока во големи камиони и ќе ја фрлиме содржината пред канцеларија, објави Пангелс и додаде „Не само производителите на млеко можат да протестираат“.

Индустриските експерти веќе посочија дека може да се очекуваат вистински „битки со попусти“ по повторното отворање на продавниците.

Според претходните проценки на БТЕ, половина милијарда непродадени модни производи може да се акумулираат во продавниците до крајот на јануари. Повеќето од нив се зимски кои ја губат вредноста од ден за ден поради пролетта што доаѓа.

Translate »