Хортикултурна терапија- вековна практика која го подобрува здравјето

Безброј активности, завршени во обид да се ослободат од стресот и вознемиреноста предизвикана од пандемијата.
Овие ритуали на луѓето може да се сметаат за алтернативни форми на терапија соодветни на овие невидени времиња.
Истото би можело да се каже и за грижата за растенијата, како начин на намалување на стресот, позната и како хортикултурна терапија.

•Хортикултурната терапија може формално да се дефинира како практика на употреба на растенија и градинарство за подобрување на менталното и физичкото здравје.

Тоа е вкоренето во поткрепениот концепт дека поминувањето време во природа, може да им помогне на луѓето да живеат подолго и поздраво

Gradinarski centar FOJA

Ангажирањето во здрава активност како градинарството поттикнува на внимателност – друга вековна практика со корени многу одамна.
Свеста или чинот на живеење во сегашниот момент може да се пофали со безброј придобивки за менталното и физичкото здравје кои биле потврдени повеќе пати.

• Грижата за растенијата ни овозможува да преземеме одговорност за друго живо суштество, колку и да е мало.
Едноставната идеја дека на нешто е потребна вашата грижа за да успее. го поттикнува човечкиот инстинкт и го издига расположението на високо ниво.

Започнете со заеднички напор да останете во сегашниот момент кога се грижите за Вашите растенија.
Спуштете го вашиот телефон, затворете ја работата на вашиот лаптоп и можеби пуштете смирувачка музика.
Внимателно набљудувајте го процесот на наводнување, кроење и растење на вашите растенија.


Во градинарскиот центар ФОЈА ќе најдете широк избор на растенија, собни, и за во градина со кои ќе го оплемените вашиот простор.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Translate »