Познатиот готвач и патеписец – Ненад Гладиќ уживаше во гастрономската магија на Будванската ривиера.

Кога ќе се вљубите во една убава дестинација, која покрај својата уникатна природа, може да ви понуди и добри соговорници кои си го сакаат своето место под сонцето и она што го прават, тогаш секогаш сте среќни дека се враќате на такви места. Во тој случај покрај професионалниот предизвик, добрата енергија на домаќинот ве поканува на патот!,

Добро познатиот готвач и патеписец од Србија – Ненад Гладиќ, попознат како Лепи Брка, во текот на оваа и минатата недела уживаше во гастрономската магија на Будванската ривиера. Организирани од Туристичката организација на општина Будва, домаќини на „Приказни за домаќинствата“ беа многу локални жители познати по своите кулинарски вештини, оригинални рецепти, семејни традиции и локални состојки.

Лепи Брка „слатко“ го започна своето патување, полно со слатки вкусови и ароми - во Лапчичи ги откри тајните состојки на фантастичните колачи и пити на младата Марија Франета. Во манастирот Стањевиќи, тој беше домаќин на ловџиите на организацијата „Приморје“ со најдобрите јадења од домашни животни, а во Пријевор откри од г. Бероња како да направи уникатен горчлив мед. Во домаќинството Раѓеновиќ, на Скочишевојка, заедно со г-ѓа Миро, тој направи домашни макарони „на зунг“ и уживаше во деликатеси од регионот Паштров, додека во рибникот „Крапина“, покрај пастрмка и црногорскиот регион, проба друго оригинално јадење - грав на каштрадина “. Во манастирот Прасквица, Ненад и неговиот тим открија дел од тајните мирисни состојки на нивните лековити препарати, а од отец Гаврил во манастирот Решевичи научија како се мелат маслинки и како се прави маслиново масло со употреба на вековен традиционален метод. Имаа можност да видат како рибарите од Будва полнат лигњи и подготвуваат рижото од морскиот риболов „Ширун“. 

Приказната за Будва и нејзината кулинарска традиција немаше да биде целосна доколку Божена Јелучиќ не ја направеше познатата „Змејска торта“, ако локалното население од невладината организација „Ферал“ не го однесеше „на сардините“ и потоа ги подготвуваше на скара, додека ресторанот „Тројца рибари“ беше домаќин на добро познатиот избор на рибни јадења, а вредните жени од Организацијата на жени подготвија торта од сирење.
 
За време на престојот во Будва, Ненад Гладиќ го посети и градскиот музеј, дозна повеќе за претстојниот фестивал „Градски театар“, посети манастири и се дружеше со локалното население. Кога сите јадења од Будва ќе бидат „спакувани“ со убави разговори, не се сомневаме дека „Приказни за домаќинствата“ ќе бидат вистински мотив за многу читатели да истражат друга, можеби помалку позната туристичка понуда во Будва и нејзината прекрасна околина, онаа што го храни непцето, го загрева стомакот и води десно кон срцето!
Translate »